Jarmuż: jak go jeść? Przepisy na zimno i na ciepło

20.01.2020
Aktualizacja: 20.01.2020 15:50
Jarmuż można jeść na zimno i na ciepło
fot. Shutterstock

Jarmuż ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Liście można chrupać na surowo, choć lepiej smakuje na ciepło. Sprawdź, jak go przyrządzić.

Jarmuż to bogate źródło witaminy C, betakarotenów i folianów. Pod względem zawartości witaminy C jarmuż plasuje się na trzecim miejscu, po natce pietruszki i czerwonej papryce. To także bogate źródło potasu i wapnia. Co więcej, w przeciwieństwie do szpinaku, jarmuż nie zawiera obciążających nerki szczawianów. Przede wszystkim jednak swą prozdrowotną sławę jarmuż zawdzięcza sulforafanowi - substancji mającej właściwości przeciwnowotworowe i to na każdym etapie rozwoju nowotworu.

Jarmuż - jak go przyrządzić?

Z surowych liści jarmużu najlepiej przyrządzić sałatkę. Jarmuż doskonale komponuje się z marchewką i jabłkiem, pomidorami, ogórkiem i fetą czy rzodkiewką i żurawiną. Surowe liście jarmużu można również dodać do kanapki.

Gorzki jarmuż "przemycić" można również w zielonym smoothie:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 miękkie jabłko
  • 60 g jarmużu
  • szklanka wody mineralnej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki umyć, obrać, pokroić. Blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie konieczności dosłodzić miodem.

Inspiracje kulinarne dotyczące przygotowania jarmużu na ciepło znaleźć można na stronie Narodowego Centrum Edukacji i Żywienia:

  1. Jarmuż duszony: posiekane i sparzone liście jarmużu gotujemy w wywarze drobiowym lub warzywnym; po odsączeniu doprawiamy zeszkloną szalotką i czosnkiem.
  2. Krem z jarmużu: posiekane i podsmażone z czosnkiem liście jarmużu miksujemy z wywarem warzywnym lub bulionem drobiowym.
  3. Lasagne z jarmużem: makaron typu lasagne przekładamy podsmażonym z cebulką i czosnkiem mięsem i podsmażonymi liśćmi jarmużu; polewamy beszamelem, posypujemy startym serem; smażymy 30 min. w temperaturze 190 stopni.

Ciekawą propozycją są czipsy z jarmużu Jakuba Kuronia:

  • liście jarmużu oddziel od twardego nerwu;
  • podziel na mniejsze kawałki;
  • smaż jak klasyczne ziemniaczane czipsy na gorącym oleju roślinnym przez 15-20 sekund (uwaga: liście wrzucone do gorącego oleju lubią strzelać);
  • czipsy odsącz na ręczniku papierowym.

Czipsy z jarmużu można dodać do zupy lub podać jako samodzielną przekąskę.

Jarmuż - przeciwwskazania

Jarmuż zaliczany jest do tzw. "dwunastki krzyżowców", roślin z rodziny krzyżowych o silnych właściwościach przeciwnowotworowych (w tej grupie znajdują się również: brokuł, brukiew, brukselka, chrzan, gorczyca, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, rzepa, rzeżucha oraz rzodkiewka). Jednak nie zawsze może być spożywany bez konsultacji z lekarzem.

Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji i Żywienia przypominają: "Związki aktywne, zawarte w warzywach kapustnych mogą wchodzić w interakcje ze składnikami różnych leków, dlatego też osoby przyjmujące środki farmakologiczne lub z różnymi problemami zdrowotnymi (np. choroby przewodu pokarmowego, układu sercowo-naczyniowego, po przebytych operacjach chirurgicznych, w trakcie chemio- lub radioterapii) powinny skonsultować z lekarzem i dietetykiem zwiększenie ilości tych warzyw w diecie".

Źródło: ncez.pl, akademiadobregosmaku.sggw.pl, kuron.com.pl