Jak zrobić mleko roślinne? Przepisy na mleko kokosowe, migdałowe, jaglane

24.08.2018 13:01

Wiele osób przestało używać w kuchni mleka pochodzenia zwierzęcego. Zamiast tego stosuje mleko roślinne (właściwie w przypadku tego typu produktów powinniśmy używać określenia „napój roślinny”). Niestety te gotowe, dostępne w sklepach w swoim składzie zawierają pół tablicy Mendelejewa. O wiele lepiej takie mleko przygotować w domu. To nie jest trudne zadanie.

Napoje roślinne, mleka roślinne - przepisy fot. Shutterstock

Do przygotowania mleka roślinnego można wykorzystać: ryż, płatki owsiane, soję, wiórki kokosowe, migdały, orzechy laskowe lub nerkowca, nasiona słonecznika, konopi czy maku białego, a także kaszę jaglaną, gryczaną czy ziarna amarantusa. Możliwości są nieograniczone.

Napoje roślinne różnią się od mleka krowiego smakiem (są mniej słodkie), kalorycznością oraz mniejszą ilością białka (wyjątkiem jest bogate w proteiny mleko sojowe). Te przygotowywane w domu mają również mniej wapnia i witaminy D. Jednak można je stosować zamiennie w różnych deserach i innych potrawach. Dzięki temu osoby, które są weganami lub z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać mleka pochodzenia zwierzęcego (alergie, nietolerancje, choroby autoimmunologiczne), nie muszą rezygnować z ulubionych posiłków, w których było ono podstawowym składnikiem.

Poniżej znajdziecie przepisy przygotowane przez Iwonę Zasuwę, autorkę bloga Smakoterapia.pl, autorkę książki o tym samym tytule oraz pomysłodawczynię akcji „Ugotuj mi, mamo”.

Warto przeczytać: Celiakia, czyli choroba trzewna: co trzeba wiedzieć o nietolerancji glutenu?

Jak zrobić mleko kokosowe?

Przepis na mleko kokosowe – czego potrzebujemy?

100 g wiórków kokosowych (z paczki nieotwieranej wcześniej),
litr wrzątku

Przepis na mleko kokosowe – wykonanie

Wiórki kokosowe wrzuć do miksera i miksuj tak długo, jak długo wystarczy Ci cierpliwości. Masa powinna mieć konsystencję masła. Teraz wlej około 1/2 litra gorącej wody, zmiksuj ponownie i odciśnij całość przez gęstą gazę. Wytłoczki ponownie wrzuć do miksera i zmiksuj z kolejną partią gorącej wody. Odciśnij ponownie.

Wiórków nie wyrzucaj! Wysusz je w niskiej temperaturze, w piekarniku nagrzanym do 80-100 stopni C, rozłożone na papierze do pieczenia. Po wysuszeniu możesz je zmiksować ponownie i używać jako odtłuszczonej mąki kokosowej. Mleko przelej do słoika, wystudź, szczelnie zamknij. Jeśli masz ochotę na śmietankę, odstaw słoik do lodówki i zaczekaj, aż zawartość się ustoi. Oddziel część gęściejszą od rzadszej i gotowe.

Dowiedz się więcej: Okiem eksperta: Problemy z jedzeniem – alergia czy nietolerancja pokarmowa?

Jak zrobić mleko migdałowe?

Przepis na mleko migdałowe – czego potrzebujemy?

1 szklanka migdałów bez skórki
3-4 szklanki wody

Przepis na mleko migdałowe – wykonanie

Migdały opłucz starannie i namocz, najlepiej na noc, w dwa razy większej ilości wody. Następnego dnia odcedź je i zmiksuj ze świeżą wodą na możliwie jednorodny płyn. Całość przelej przez gazę i odciśnij. Ulubioną konsystencję reguluj dodatkiem wody.

Mleko migdałowe można przechowywać w lodówce przez 1 dzień, najwyżej dwa.

Polecamy: Jakie są objawy nietolerancji glutenu. Sprawdź, czy je masz

Jak zrobić mleko jaglane?

Przepis na mleko jaglane – czego potrzebujemy?

3/4 ugotowanej kaszy jaglanej
2 garści orzechów nerkowca (lub migdały bez skórki)
3 sztuki daktyli bez pestek
szczypta soli
1,5 litra przegotowanej wody (może być gorąca lub przestudzona)

Przepis na mleko jaglane – wykonanie

Jeśli nie masz urządzenia wysokoobrotowego, to orzechy (lub migdały) i daktyle zalej wodą na noc, a kaszę rozgotuj. Następnie zmiksuj wszystkie składniki, robiąc przerwy, by nie przeciążać robota kuchennego. Jeśli użyjesz dużo mniejszej ilości wody, powstanie śmietanka idealna do koktajli lub jogurtów wegańskich. Gdy zależy Ci na jednorodnym mleku, przelej całość przez sitko lub gazę.

Jeśli masz wysokoobrotowe urządzenie rozdrabniające, po prostu wrzuć wszystkie podstawowe składniki i zmiksuj je, aż otrzymasz śnieżnobiały płyn (potrwa to około minuty). W tym przypadku przecedzanie jest bezcelowe (na sicie nic nie zostanie), a w konsystencji będzie delikatnie wyczuwalna struktura mleka.

Niestety mleko jaglane nie nadaje się do długiego przechowywania (fermentuje!). Najlepiej przygotować je bezpośrednio przed spożyciem.

Smacznego!

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: Przepisy pochodzą z książki Iwony Zasuwy "Smakoterapia, kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru", Wydawnictwo Edipresse, data wydania 2017. Publikacja za zgodą wydawcy.
---------------------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ mk

Oceń