Jak zamarynować grzyby? Prosty przepis ze składników, które masz w domu

05.09.2019 10:55
Jak zamarynować grzyby? Prosty przepis ze składników, które masz w domu

Sezon na grzyby trwa stosunkowo krótko, dlatego też warto je zamarynować, żeby cieszyć się nimi przez cały rok. Sprawdź, jak zamarynować grzyby i jak je odpowiednio przechowywać.

Grzyby są bogatym źródłem witamin, mikroelementów, kwasów fenolowych o działaniu antyoksydacyjnym oraz polisacharydów pobudzających układ odpornościowy. Zgodnie z najnowszymi doniesieniami naukowymi spożywanie dwóch porcji grzybów tygodniowo niemal o połowę zmniejsza ryzyko rozwoju zaburzeń poznawczych. Sprawdź, jak zamarynować grzyby i jak je przechowywać, żeby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych.

Przepis na marynowane grzyby:

  • 2 kg grzybów (borowików, kozaków, podgrzybków, kurek, maślaków)
  • 2,5 l wody 
  • 350 ml octu spirytusowego 10%
  • 1-2 cebule
  • 15 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Grzyby płuczemy i oczyszczamy. Zalewamy 2,5 litra wody, solimy (1 łyżka soli na litr wody) i gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Do octu dodajemy 1 l wody, cebulę, łyżeczkę soli, cukier i przyprawy. Zalewę gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Grzyby odcedzamy, wkładamy do wyparzonych słoików, zalewamy marynatą i od razu zakręcamy.

Słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Nie musi to być lodówka, wystarczy szafka, ale stojąca nie koło grzejnika. Dobrze zawekowane grzyby możemy przechowywać do przyszłego sezonu.

Zobacz takżeGrzyby: jak je zbierać? Mały poradnik grzybiarza 

 Źródło: kuron.com.pl