Często chorujesz? Pij sok z młodego zielonego jęczmienia [PRZEPIS]

25.09.2019
Aktualizacja: 25.09.2019 09:14
Sok z młodego zielonego jęczmienia
fot. Shutterstock

Wzmacnia odporność, jest sycący i bardzo zdrowy - mowa oczywiście o młodym zielonym jęczmieniu. Jeśli często chorujesz, powinieneś włączyć go do swojej diety. Pod jaką postacią będzie najlepiej smakował? Sprawdź przepis na domowy sok.

Nieważne, czy pijesz go wiosną, latem, jesienią czy zimą. Koktajl warzywny z młodego jęczmienia zadba o formę przez cały rok. Łącząc go z różnymi warzywami skutecznie uzupełnisz braki w makro i mikroelementach. Co więcej, z powodzeniem zastąpisz nim jedną z przekąsek, bo jest bardzo sycący.

Dlaczego warto jeść jęczmień?

Młody jęczmień jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz antyoksydanty i beta-karoten. Zawarty w nim błonnik pomaga regulować trawienie i przyspiesza metabolizm. Jest również źródłem wielu minerałów: magnezu, wapnia i potasu.

Młody zielony jęczmień cechuje wysoka zawartość chlorofilu. To właśnie on ma właściwości przeciwwirusowe i działanie przeciwzapalne. Regularne picie soku z jęczmienia pomoże także w odkwaszaniu organizmu. 

fot. Przepis na warzywny koktajl z jęczmienia

Gdzie kupić jęczmień i jaka jest jego cena?

Młody zielony jęczmień można kupić w sklepach ze zdrową żywnością w sproszkowanej formie. Jaka jest jego cena? Za 500 g zapłacimy około 26 zł. Cena będzie się oczywiście różnić w zależności od sklepu, który wybierzemy.

Składniki na sok z młodego zielonego jęczmienia:

  • 1 łyżeczka jęczmienia
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średniej wielkości liść jarmużu
  • garść natki pietruszki
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, odrobina chilli (bez ziarenek) do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy. Dodajemy szklankę wody (możesz dodać jej więcej w zależności od tego, jak gęsty koktajl lubisz). Jeżeli lubisz ostrzejszy smak, dodaj odrobinę papryczki chilli. Koktajl przed wypiciem należy doprawić solą i pieprzem. W takiej formie jęczmień przyswoi się zdecydowanie szybciej.