Zamknij

Jajko pieczone w awokado: przepis na zdrowe i szybkie śniadanie

16.02.2021 21:34
Jajko pieczone w awokado
fot. Shutterstock

Jajko i awokado to świetny duet, który pomoże świetnie zacząć dzień. Jeśli nie masz rano zbyt dużo czasu, ale chcesz zjeść coś ''ekstra'' - smacznego i zdrowego, przygotuj sobie jajka pieczone w awokado.

Szybkie i zdrowe - takie śniadanie to idealny początek dnia. Zapewni zastrzyk energii i zdrowych składników. Połączenie jajka i awokado jest bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, które świetnie wpływają na serce. Zapewnia również dawkę białka i błonnika, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Co więcej, naukowcy dowiedli też, że jedzenie jajek na śniadanie poprawia koncentrację i pamięć.

Zobacz, jak przygotować jajko pieczone w awokado.

Jajko pieczone w awokado – jak zrobić?

Pieczone jajko w awokado to naprawdę bardzo proste danie. W dodatku potrzebujesz naprawdę niewielu produktów.

Składniki:

  • 2 świeże owoce awokado,
  • 4 jajka,
  • pieprz i sól,
  • szczypiorek.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przekrój awokado na pół i usuń z nich pestki. Wydrąż łyżką stołową część miąższu – mniej więcej dwie łyżki i umieść owoce w niedużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance.

Następnie ostrożnie wbij jajka do awokado, postaraj się, aby pierwsze wpadło żółtko, a białko wypełniło resztę wydrążonego otworu. Dopraw odrobiną pieprzu i soli. Włóż produkty do piekarnika i pozostaw tam na 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości awokado i jajek). Podczas pieczenia obserwuj białko – powinno dobrze się ściąć. W międzyczasie posiekaj szczypiorek. Kiedy danie będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika. Przełóż je na talerz i posyp szczypiorkiem.