Pomysł na zdrowe śniadanie – jajko pieczone w awokado [PRZEPIS]

Aleksandra Supryn
22.10.2015 12:05
Pomysł na zdrowe śniadanie – jajko pieczone w awokado [PRZEPIS]
fot. Jajko pieczone w awokado - prosty i zdrowy przepis na śniadanie

Jajko i awokado to świetny duet, który pomoże Ci świetnie zacząć dzień. Jeśli nie masz rano zbyt dużo czasu, ale chciałabyś zjeść coś smacznego i zdrowego, przygotuj sobie proste śniadanie – jajko pieczone w awokado.

Takie śniadanie to idealny początek dnia. Zapewni zastrzyk energii i prozdrowotnych składników. Połączenie jajka i awokado jest bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, które świetnie wpływają na serce. Zapewni Ci również dawkę białka i błonnika, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Co więcej, naukowcy dowiedli też, że jedzenie jajek na śniadanie poprawia koncentrację i pamięć.

Zobacz, jak przygotować jajko i awokado.

Jajko pieczone w awokado – jak zrobić?

Pieczone jajko w awokado to naprawdę bardzo proste danie. W dodatku potrzebujesz naprawdę niewielu produktów.

Składniki:

- 2 świeże owoce awokado,

- 4 jajka,

- pieprz i sól,

- szczypiorek.

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przekrój awokado na pół i usuń z nich pestki. Wydrąż łyżką stołową część miąższu – mniej więcej dwie łyżki – i umieść owoce w niedużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Następnie ostrożnie wbij jajka do awokado, postaraj się, aby pierwsze wpadło żółtko, a białko wypełniło resztę wydrążonego otworu. Dopraw odrobiną pieprzu i soli. Włóż produkty do piekarnika i pozostaw tam na 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości awokado i jajek). Podczas pieczenia obserwuj białko – powinno dobrze się ściąć. W między czasie posiekaj szczypiorek. Kiedy danie będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika. Przełóż je na talerz i posyp szczypiorkiem.

 

Smacznego!

___

ZdrowoBardzo / AS