Zamknij

Jaglanka na wodzie – oczyszczające śniadanie dla alergików [PRZEPIS]

12.05.2021
Aktualizacja: 13.05.2021 08:31
Jaglanka na wodzie z gruszką
fot. Shutterstock

Jaglanka to po prostu kasza jaglana ugotowana podobnie jak owsianka. Można ją z powodzeniem przygotować bez mleka, jedynie na wodzie. Taka jaglanka nadaje się dla osób z nietolerancją lub alergią na mleko oraz gluten, działa też oczyszczająco na organizm.

Jeśli owsianka już ci się przejadła na śniadanie, spróbuj jaglanki – jest równie odżywcza i pyszna co dobrze znana owsianka. Jaglanka wykorzystuje wszystkie zalety kaszy jaglanej, a dodatek owoców oraz aromatycznych przypraw sprawi, że z niecierpliwością czeka się na poranki. To prawda, kasza jaglana gotuje się nieco dłużej niż płatki owsiane, ale za to się nie przypala, więc można ją zostawić na małym ogniu i pójść umyć włosy czy wyprasować ubranie – śniadanie zrobi się niemal samo.

Jakie zalety ma jaglanka?

Kasza jaglana, z której robi się jaglankę, naturalnie nie zawiera glutenu – jest idealna dla osób, które unikają go w swojej diecie. Zawiera też witaminy z grupy B oraz magnez, żelazo, potas czy pozytywnie wpływający na stan skóry krzem, który rzadko występuje w produktach zbożowych. Jest dość kaloryczna jak na kasze, bo naturalnie zawiera zdrowe tłuszcze – w 100 g kaszy jaglanej jest 348 kcal. Kasza jaglana poprawia przemianę materii i pomaga zapobiegać anemii (zawiera żelazo!), a zawarty w niej magnez pomaga zredukować codzienny stres.

Jak przygotować jaglankę na wodzie?

Do przygotowania jaglanki potrzebujesz świeżą kaszę jaglaną (nie może być zleżała, bo będzie miała gorzki posmak), wodę, a także aromatyczne przyprawy: kurkumę i kardamon, które świetnie komponują się z kaszą. Potrzebne będą także świeże owoce, najlepiej dojrzała gruszka. Gotowe danie możesz też posypać borówkami amerykańskimi. Aby dosłodzić jaglankę, użyj miodu.

Jaglanka na wodzie z gruszką i kurkumą – przepis

Składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 całe ziarna kardamonu
  • gruszka
  • miód (opcjonalnie)

Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsyp do garnuszka (możesz ją wcześniej przepłukać wodą, żeby usunąć wszelkie zanieczyszczenia). Wlej wodę i postaw na ogniu. Dodaj kurkumę oraz ziarenka wydłubane z całych ziaren kardamonu. Gruszkę umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę. Dodaj do kaszy. Gdy kasza się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut – jaglanka powinna się gotować naprawdę wolno. Danie jest gotowe, gdy kasza wchłonie niemal cały płyn. Jeśli nie wystarczy ci słodycz gruszki, możesz już na talerzu osłodzić jaglankę miodem.