Zamknij
Wedang uwuh, czyli herbata sułtana na odporność
fot. PINANDIKA ANINDYA GUNA/Shutterstock

Wedang uwuh to tradycyjny napar ziołowo-korzenny z Yogyakarty na indonezyjskiej wyspie Jawa. Ma m.in. działanie rozgrzewające dzięki składnikom, z których się go przygotowuje. Świetnie sprawdzi się także u nas w czasie jesienno-zimowych infekcji. Zwłaszcza jeśli lubisz aromatyczną ostrość wschodnich przypraw.

Jesienią i zimą warto oczywiście korzystać ze znanych od dawna i sprawdzonych u nas napojów rozgrzewających i poprawiających odporność. Nie zaszkodzi jednak także wypróbować naparów z innych zakątków świata – ziołowe i korzenne herbatki są bowiem powszechnie stosowane na całym świecie jako naturalne sposoby na infekcje. to może być smaczna odmiana.

Do przygotowania wedang uwuh potrzeba kilku popularnych również w naszym kraju przypraw, które wystarczy zaparzyć. Nazwa tego naparu w wolnym tłumaczeniu to „napój śmieciowy” – po jawajsku „wedang” oznacza po prostu „napój”, natomiast „uwuh” to „śmieci”. Oczywiście herbatka tak naprawdę nie zawiera śmieci, a jedynie wygląda jakby pływały w niej śmieci, bo niektóre z jej składników to kora i liście, które spadły z drzewa. Na Jawie nie zrywa się ponoć liści, które są jeszcze na drzewie, ponieważ uważa się je za niedojrzałe. Zazwyczaj mają gorzki smak.

Jakie składniki zawiera wedang uwuh?

Do zaparzenia herbaty sułtana używa się różnych składników, m.in. cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, trawy cytrynowej i kardamonu. Oryginalnym składnikiem jest też kora z rosnącego w Azji drzewa sappan (secang, Caesalpinia sappan), która nadaje naparowi czerwony kolor. Skład herbatki można też nieco zmodyfikować zależnie od dostępnych składników i własnych preferencji. Indonezyjczycy dodają do napoju cukier palmowy, ale do słodzenia można też użyć miodu. Na Jawie można kupić gotową mieszankę do sporządzenia wedang uwuh, my musimy poradzić sobie bez niej.

Napoje
Jak przygotować wedang uwuh - napar na odporność?
  • kuchnia

    Kuchnia orientalna

  • Dieta

    Dieta na odporność

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 kawałek imbiru (np. wielkości kciuka)
5 liści limonki
2 liście laurowe
2 laski cynamonu
5 goździków
5 ziaren kardamonu
1 gwiazdka anyżu
1 łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki miodu (lub do smaku)
woda

Sposób przygotowania

  • Opłucz składniki pod bieżącą woda.
  • Zagotuj wodę w garnuszku i włóż do niej wszystkie składniki, oprócz miodu.
  • Doprowadź wedang uwuh do wrzenia i chwilę pogotuj, aż napar nabierze intensywnego koloru. Wyłącz kuchenkę i poczekaj, aż napar nabierze mocy.
  • Przelej herbatkę do czajniczka i dodaj miód (ale dopiero, gdy napój nieco przestygnie).
  • Podawaj na ciepło.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jakie działanie ma wedang uwuh?

Składnikami wedang uwuh są m.in. cynamon, imbir, goździki, kardamon, trawa cytrynowa. Biorąc pod uwagę naturalne składniki, wedang uwuh ma nie tylko działanie rozgrzewające, ale także wiele innych zalet zdrowotnych: może obniżać poziom cholesterolu, mieć korzystne działanie na krążenie, zawiera też przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie. Wedang uwuh jest pyszny podawany na ciepło lub gorąco, ma słodki smak i charakterystyczny bogaty aromat przypraw.

W czasie epidemii COVID-19 Indonezyjczycy piją go jako antidotum na koronawirusa.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródła: Czajnikowy.com.pl / Opendrinks.io / Goethe.de