Zamknij
Espresso tonic orzeźwia i pobudza
fot. Schutterstock

Gorąca kawa, choć to najpyszniejszy napój świata, nie jest najlepszym wyborem podczas upałów – rozgrzeje, zamiast orzeźwić. Kawa mrożona? Idealnie! Wypróbuj jednak jeszcze lepszy napój z kawą na gorące dni: espresso tonic.

Kawa mrożona to najlepszy klasyk, ale może w gorące lato zechcesz spróbować czegoś nowego? Polecamy orzeźwiający napój z dodatkiem kawy: espresso tonic.

Co to jest espresso tonic?

Espresso tonic to napój będący połączeniem kawy, toniku i dużej ilości lodu. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu – wystarczy go wymieszać lub tylko wstrząsnąć – a w upały świetnie pobudza i orzeźwia. Choć połączenie gorzkiej kawy espresso z gorzkim tonikiem może wydawać się na pierwszy rzut oka dziwne – to smakuje wyśmienicie. Amatorzy słodzonej kawy mogą dodać do napoju ulubiony syrop smakowy.

Jak twierdzą znawcy tematu, ponoć jako pierwsza napój ten zaczęła propagować znana szwedzka baristka Anne Lunnel, która prowadzi własną palarnię kawy i kawiarnię w Szwecji. To dzięki niej espresso tonic trafił na kawiarniane salony.

Napoje
Jak zrobić espresso tonic?
  • kuchnia

    Kuchnia fusion

  • Czas przyg.

    10 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
30 ml mocnej kawy espresso
180 ml toniku
skórka cytrynowa lub plasterek cytryny/limonki/pomarańczy
kostki lodu

Sposób przygotowania

  • Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu.
  • Wlej tonik, zostawiając miejsce na kawę.
  • Dodaj świeżo zaparzone espresso.
  • Udekoruj cytryną, limonką, pomarańczą.

Dla złagodzenia smaku można dodać łyżkę syropu pomarańczowego (choć oryginalne espresso tonic go nie zawiera).

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Patenty na espresso tonic

  1. Do przygotowania espresso tonic wybierz tonik jak najlepszej jakości (niektórzy amatorzy tego napoju przygotowują go samodzielnie).
  2. Do przygotowania napoju możesz użyć pojedynczej, a nawet podwójnej espresso – jeśli jednak tonik jest bardzo gorzki, nie ma co przesadzać z bardzo gorzką kawą. Warto poeksperymentować.
  3. Jeśli wlejesz kawę do szklanki, lejąc ją powoli po ściance, otrzymasz napój dwuwarstwowy.
  4. Jeśli bardzo nie lubisz toniku, możesz zastąpić go spritem, ale wtedy będzie to już inny napój niż espresso tonic. Można wtedy pominąć syrop pomarańczowy.

Źródło: Przyjacielekawy.pl / Swiezopalona.pl / Kwestiasmaku.com