Zamknij

Domowy syrop jagodowy na kaszel i biegunkę. Jak go przygotować? [PRZEPIS]

26.07.2022
Aktualizacja: 26.07.2022 13:05

Jagody są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Te małe, fioletowe kulki, to prawdziwe źródło witamin i przeciwutleniaczy. Warto wykorzystać sezon na jagody i przyrządzić domowy syrop, po który będziemy mogli sięgać przez cały rok. Zobacz, dlaczego jagody są zbawienne dla organizmu.

Przepis na domowy syrop z jagód
fot. Shutterstock

Jagody zaliczamy do tzw. superfoods, czyli owoców, które mają najwięcej właściwości odżywczych. To doskonałe źródło witamin (A, C, B, PP) i minerałów (mangan, selen, miedź). Jagody to doskonałe owoce dla cukrzyków (zmniejszają stężenie cukru we krwi). Jagody to również jedno z najlepszych źródeł cennych przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami. Sezon na jagody niedługo się skończy – to ostatni moment, by wykorzystać świeże owoce. Możemy je również zamrozić i sięgać po nie przez cały rok.

Chociaż jagody znane są głównie ze swojego dobroczynnego wpływu na wzrok, działają pozytywnie na cały organizm. Częste jedzenie jagód wspiera odporność, hamuje stany zapalne w organizmie, działa krwiotwórczo. Jagody są też dobre dla naszego układu pokarmowego.

Jagody na biegunkę

Owoce są źródłem garbników, które działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i ściągająco. Jagody jako lekarstwo na biegunkę najlepiej sprawdzą się w przetworzonej formie (suszone lub w postaci soku). Jagody mają działanie zapierające; uszczelniające ściany jelit. Sok z jagód hamuje również działanie toksyn, które spowodowały zatrucie. Jagodowy syrop na biegunkę mogą spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci.

Sprawdzony środek na kaszel

Domowy syrop jagodowy sprawdzi się też jako preparat na kaszel i inne dolegliwości związane z infekcjami górnych dróg oddechowych. Jagody działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Pomagają pozbyć się uporczywego kaszlu i wydzieliny. Picie syropu z jagód w czasie infekcji działa też łagodząco na ściany żołądka, podrażnione przyjmowanymi lekami. Dla dzieci syrop z jagód to doskonała alternatywa dla syropu z cebuli, którego zwykle nie lubią.

Jak przygotować domowy syrop z jagód? PRZEPIS krok po kroku

Jagodowy sok najlepiej zrobić samodzielnie, w domowych warunkach. Świeże jagody mają najwięcej witamin i właściwości odżywczych, a przygotowując syrop samodzielnie, mamy pewność, że nie będzie w nim sztucznych substancji. Oto przepis na domowy sok z jagód:
Składniki:

  • 0,5 kg jagód leśnych (najlepiej świeżych)
  • 0,5 kg cukru (może być brązowy)
  • szklanka wody

Przygotowanie:

Proporcje między cukrem a owocami powinny wynosić 1:1.  Aby przygotować syrop, należy wsypać owoce do garnka z wodą, następnie dodać cukier i gotować przez ok. 20 minut.  Owoce możemy wcześniej rozgnieść (lub po ugotowaniu przecedzić syrop przez sitko). Dawkowanie w przypadku dzieci to jedna lub dwie łyżki dziennie.

Źródło: ekologia.pl, wapteka.pl