Zamknij
Ocet jabłkowy - jak zrobić, przepis
fot. Shutterstock

Ocet jabłkowy to produkt znany w kuchni i naturalnej medycynie od lat. Jednak w ostatnich czasach znów robi zawrotną karierę jako produkt, który pomaga na wiele dolegliwości. Do takich celów najlepszy jest naturalny domowy ocet jabłkowy, bez żadnych sztucznych dodatków. Jak go zrobić?

Octowi jabłkowemu przypisuje się sporo działań korzystnych dla zdrowia. I choć na razie badań naukowych na ten temat nie jest zbyt dużo, to te dostępne mówią o jego właściwościach, które mogą łagodzić wiele dolegliwości. Potwierdzają to również osoby, które wypróbowały ten produkt w praktyce.

Na co pomaga ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest popularnym produktem używanym w kuchni, ale także można go uważać za domowy środek leczniczy. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.

Dostępne dowody naukowe (choć nieliczne) sugerują również, że ocet jabłkowy może mieć pozytywne działanie na zdrowie, takie jak:

  • wspomaganie odchudzania
  • obniżanie poziomu cholesterolu
  • obniżanie poziomu cukru we krwi
  • zmniejszenie objawów cukrzycy.

Lekarze uważają, że potrzebne są jednak dalsze badania, zanim ocet jabłkowy będzie można polecać jako alternatywną terapię.

Jeśli chcesz wypróbować działanie octu jabłkowego, najlepiej przygotuj go samodzielnie, w domu, co nie jest trudne. Produkty dostępne w sklepach mogą zawierać substancje dodatkowe, które nie zawsze są korzystne dla zdrowia. Zobacz, jak zrobić domowy ocet jabłkowy.

Napoje
Domowy ocet jabłkowy - składniki
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Dieta

    Dieta na odporność

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 30 osób

Składniki

Składnik
1 kg obierek z jabłek, ogryzków lub mniej dorodnych całych jabłek
1 l wody
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Jabłka umyj i usuń ewentualne nadpsute miejsca.
  2. Pokrój owoce na kawałki, usuwając ogonki.
  3. Przełóż jabłka do dużego słoika i zalej przegotowaną, letnią wodą, w której wcześniej należy rozpuścić cukier.
  4. Woda powinna całkowicie zakrywać jabłka – jeśli to konieczne, dociąż je szklanką lub talerzykiem.
  5. Słoik nakryj podwójnie złożoną gazą lub kawałkiem płótna i przymocuj je sznurkiem lub gumką. Słoik odstaw w ciemne, ciepłe miejsce.
  6. Fermentacja potrwa 2-5 tygodni.
  7. Ocet będzie gotowy, gdy przestanie się pienić i nie będą tworzyć się nowe bąbelki. Wtedy należy go przecedzić przez gazę, rozlać do wyparzonych butelek i zakorkować.

Źródło przepisu: Kuchnia Polska, wyd. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1997

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak używać octu jabłkowego?

Ocet jabłkowy najlepiej stosować jako dodatek do potraw, np. sałatek. Można go też pić przed posiłkami: przed śniadaniem lub obiadem, lub kolacją – najlepiej 1-2 łyżeczki, zawsze rozcieńczone w wodzie. Rozsądnie jest nie przekraczać ilości 15 ml dziennie.

Ważne!

Uwaga! Octu jabłkowego nie można pić bez rozcieńczania – ze względu na kwaśny odczyn może podrażniać żołądek i przełyk, a także niszczyć szkliwo zębów.

Uważa się, że ocet jabłkowy wykorzystywany jako dodatek do potraw nie wywołuje skutków ubocznych. Natomiast spożywany w większych ilościach (bez rozcieńczenia) i przez dłuższy czas może powodować niepożądane objawy, np. zmniejszenie stężenia potasu we krwi oraz erozja szkliwa zębów.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.