Oceń
Mamy dla Was trzy bardzo proste i tanie przepisy na domowy keczup, musztardę oraz majonez. Sprawdź, jak przygotować te naturalne sosy.
(1 łyżeczka do herbaty to ok. 5 g, a 1 łyżka stołowa ‒ ok. 15 g.)
Jak zrobić domowy keczup?
Składniki:
- 120 ml wody,
- 1 łyżka stołowa brązowego cukru,
- pół małej cebuli,
- ¼ łyżeczki zmielonych goździków,
- ¼ łyżeczki zmielonego cynamonu,
- ¼łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki musztardy dijon,
- 45 ml białego octu winnego,
- 200 g pasty pomidorowej.
Wsyp cukier do wody i dokładnie wymieszaj, aby cały cukier się rozpuścił. Przelej płyn do miksera i dorzuć do niego cebulę. W oddzielnej miseczce wymieszaj ze sobą goździki, cynamon, sól, musztardę dijon oraz ocet winny. Gdy będą jednolite, dolej do nich mieszankę z miksera. Na koniec dodaj pastę pomidorową i dokładnie wymieszaj za pomocą ubijaczki.
Przelej do słoiczka lub innego pojemnika. Przechowuj w lodówce.
Jak zrobić domową musztardę?
Aby zrobić domową musztardę potrzebujesz moździerza do rozcierania.
Składniki:
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 3 ½ łyżki stołowej brązowego cukru,
- 1 łyżeczka suszonych ziół (według uznania),
- 50 g nasion musztardy,
- 180 ml białego octu winnego.
Wsyp do moździerza kurkumę, cukier brązowy, suszone zioła oraz nasiona musztardy i dokładnie je zmiel, aż otrzymasz w miarę jednolity proszek. Dolej do niego ocet winny i wymieszaj za pomocą ubijaczki.
Przelej do słoiczka lub innego pojemnika. Domową musztardę możesz przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
Jak zrobić domowy majonez?
Składniki:
- 2 żółtka jajek,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 500 ml oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- odrobina soku z cytryny.
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Wymieszaj żółtka, a następnie dodaj do nich musztardę dijon i ponownie wymieszaj. Miarowo dolewaj do tego oliwę z oliwek i cały czas mieszaj. Na koniec dodaj szczyptę soli oraz wyciśnij trochę soku z cytryny.
Przelej domowy majonez do słoika lub innego pojemnika, który będziesz mógł przechowywać w lodówce przez 1 tydzień.
___
ZdrowoBardzo / AS
Oceń artykuł