Musztarda, keczup i majonez? Tak, ale tylko domowy. Zrób je sam!

Aleksandra Supryn
20.11.2015 14:26
Musztarda, keczup i majonez? Tak, ale tylko domowy. Zrób je sam!
fot. Domowej roboty keczup, musztarda i majonez. Sprawdź te domowe przepisy

Coraz częściej myślimy o tym, aby nasza dieta była bogata w naturalne produkty. Możemy być niemal pewni, że w jedzeniu, które znajdziemy na półkach sklepowych są związki chemiczne, które źle wpływają na nasz organizm. Dietetycy i lekarze polecają produkty nieprzetworzone. W związku z tym my proponujemy Wam wykonanie domowych sosów.

Mamy dla Was trzy bardzo proste i tanie przepisy na domowy keczup, musztardę oraz majonez. Sprawdź, jak przygotować te naturalne sosy.

(1 łyżeczka do herbaty to ok. 5 g, a 1 łyżka stołowa ‒ ok. 15 g.)

Jak zrobić domowy keczup?

Składniki:

- 120 ml wody,

- 1 łyżka stołowa brązowego cukru,

- pół małej cebuli,

- ¼ łyżeczki zmielonych goździków,

- ¼ łyżeczki zmielonego cynamonu,

- ¼łyżeczki soli,

- ½ łyżeczki musztardy dijon,

- 45 ml białego octu winnego,

- 200 g pasty pomidorowej.

Wsyp cukier do wody i dokładnie wymieszaj, aby cały cukier się rozpuścił. Przelej płyn do miksera i dorzuć do niego cebulę. W oddzielnej miseczce wymieszaj ze sobą goździki, cynamon, sól, musztardę dijon oraz ocet winny. Gdy będą jednolite, dolej do nich mieszankę z miksera. Na koniec dodaj pastę pomidorową i dokładnie wymieszaj za pomocą ubijaczki.

Przelej do słoiczka lub innego pojemnika. Przechowuj w lodówce.

Jak zrobić domową musztardę?

Aby zrobić domową musztardę potrzebujesz moździerza do rozcierania.

Składniki:

- 1 łyżeczka kurkumy,

- 3 ½ łyżki stołowej brązowego cukru,

- 1 łyżeczka suszonych ziół (według uznania),

- 50 g nasion musztardy,

- 180 ml białego octu winnego.

Wsyp do moździerza kurkumę, cukier brązowy, suszone zioła oraz nasiona musztardy i dokładnie je zmiel, aż otrzymasz w miarę jednolity proszek. Dolej do niego ocet winny i wymieszaj za pomocą ubijaczki.

Przelej do słoiczka lub innego pojemnika. Domową musztardę możesz przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

Jak zrobić domowy majonez?

Składniki:

- 2 żółtka jajek,

- 1 łyżeczka musztardy dijon,

- 500 ml oliwy z oliwek,

- szczypta soli,

- odrobina soku z cytryny.

Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Wymieszaj żółtka, a następnie dodaj do nich musztardę dijon i ponownie wymieszaj. Miarowo dolewaj do tego oliwę z oliwek i cały czas mieszaj. Na koniec dodaj szczyptę soli oraz wyciśnij trochę soku z cytryny.

Przelej domowy majonez do słoika lub innego pojemnika, który będziesz mógł przechowywać w lodówce przez 1 tydzień.

___

ZdrowoBardzo / AS