Zamknij
Lody bananowo-jagodowe - przepis
fot. Shutterstock

Lato bez lodów? O nie… To jeden z obowiązkowych składników wakacyjnej diety! I choć najczęściej jemy lody kupione w sklepie, to zdecydowanie zdrowiej będzie przygotować je w domu ze świeżych owoców, bez cukru czy tłuszczu. Domowe lody to jest to!

Największą zaletą domowych lodów jest to, że możesz je skomponować ze składników, które lubisz najbardziej – będą miały taki smak, jaki tylko sobie wymarzysz. Druga ważna sprawa: masz stuprocentowy wpływ na ich skład. Jeśli nie dodasz do nich cukru lub mleka, po prostu nie będą go zawierały. To ważne przede wszystkim dla osób na różnych dietach, np. bezmlecznych czy odchudzających, ale też dla małych dzieci, o których dietę trzeba szczególnie dbać. Domowe lody z wybranych przez ciebie składników na pewno będą bardziej odżywcze niż te kupione w sklepie.

Co ważne, zrobienie domowych lodów wcale nie jest trudne i czasochłonne – najwięcej czasu zajmuje mrożenie, no ale ono robi się samo, nam pozostaje czekać na pyszny deser.

Do przygotowania lodów będziesz potrzebować foremek z patyczkami do mrożenia lodów. Jeśli ich nie masz, sprawdzą się też inne pojemniczki lub kubeczki oraz patyczki do lodów lub zwykłe łyżeczki do herbaty.

Deser
Składniki na lody bananowo-jagodowe bez cukru
  • kuchnia

    Kuchnia wegańska

  • Dieta

    Dieta bezlaktozowa

  • Czas przyg.

    10 (+240) min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
1 banan
1 szklanka jagód
100 ml mleka owsianego

Sposób przygotowania

  1. Banana zmiksuj z jagodami.
  2. Do masy dolej mleko owsiane – nie musisz dodawać całej ilości, tylko tyle, żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
  3. Przełóż mus do foremek i włóż do nich patyczki (łyżeczki).
  4. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Domowe lody to świetny pomysł na wartościowy deser. Do przygotowania ich można wykorzystywać sezonowe owoce, które dojrzewają latem: truskawki, maliny, wiśnie, jagody, porzeczki, morele. I eksperymentować z ich smakiem, np. dodając zioła. Świeże owoce, zwłaszcza w sezonie, zawierają mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych – trzeba je jeść codziennie! Warto pamiętać, że mrożenie ich niemal nie powoduje utraty tych substancji – w pojedynczych przypadkach straty są minimalne.

Przygotowane w domu lody będą zdecydowanie zdrowszą alternatywą nie tylko dla gotowych lodów ze sklepu, ale też dla innych dostępnych w sprzedaży przekąsek. Większość z nich to produkty wysoko przetworzone, które zawierają dużo cukru lub jego zamienniki jako jeden z głównych składników.