Zamknij
Domowe lody bananowe z 2 składników
fot. Schutterstock

Podstawowym produktem, który musisz mieć, by zrobić domowe lody jedynie z dwóch składników, są banany. Drugi składnik możesz dobrać zgodnie z tym, co najbardziej lubisz: może to być masło orzechowe, krem czekoladowy do smarowania kanapek albo owoce, np. maliny. Świetnym dodatkiem może być też cynamon.

Domowe lody bananowe z dwóch składników to być może najzdrowszy deser świata – nie potrzebujesz dodawać do nich ani cukru, ani mleka, ani innych niepotrzebnych składników. Naturalną słodycz zapewnią banany, zwłaszcza jeśli użyjesz lekko przejrzałych, z brązowymi plamkami. Takie lody mogą zjeść nawet osoby chorujące na cukrzycę, choć w ich przypadku banany powinny być jak najmniej dojrzałe (takie mają niższy indeks glikemiczny).

Najlepiej jest zamrozić obrane banany w plasterkach poprzedniego dnia. Lody można jednak spokojnie zrobić bez wcześniejszego przygotowania – po prostu pokrojone banany trzeba włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny. Smak lodó na bazie bananów można łatwo zmieniać, dodając do nich różne składniki zamiast masła orzechowego.

Deser
Jak zrobić domowe lody bananowe z 2 składników?
  • kuchnia

    Kuchnia amerykańska

  • Dieta

    Dieta bezlaktozowa

  • Czas przyg.

    120 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
4 mocno dojrzałe banany
2 łyżki masła orzechowego

Sposób przygotowania

  1. Obierz banany i pokrój w plasterki. Ułóż je w jednej warstwie na dużym talerzu lub w blaszce do pieczenia i zamrażaj przez 1-2 godziny.
  2. Zamrożone banany wrzuć do robota kuchennego lub kielicha blendera i zmiksuj je. Masa powinna być kremowa i gładka.
  3. Dodaj masło orzechowe i szybko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
  4. Podawaj natychmiast, jeśli wolisz lody o miękkiej konsystencję.
  5. Jeśli wolisz twardsze, mocniej zmrożone lody, umieść je w zamrażarce na godzinę lub dłużej i dopiero wtedy podawaj.
  6. Deser możesz udekorować plasterkiem świeżego banana lub innymi owocami, a także listkiem mięty.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Domowe lody bananowe – porady:

  • jeśli banany nie chcą się zmiksować na gładki krem, możesz dodać 1-2 łyżki mleka – zwykłego lub roślinnego
  • zamiast masła orzechowego do masy bananowej może dodać czekoladowego kremu do kanapek albo rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady
  • dodatek owoców zamiast masła orzechowego lub czekolady sprawi, że lody będą nadawały się nie tylko dla alergików, ale również dla osób na diecie odchudzającej
  • do lodów można dodać też np kawę rozpuszczalną albo cynamon – możliwości są nieograniczone.

Źródło: Momables.com / Twopeasandtheirpod.com