Oceń
Pudding chia to świetny deser dla osób na diecie bezglutenowej oraz dla osób odchudzających się, bo zawiera dużo błonnika. Lubią go także weganie. Przygotowuje się go niezwykle łatwo i szybko, choć potem trzeba odczekać kilka godzin, żeby nadawał się do jedzenia. Zobacz, jak zrobić pyszny deser z nasion chia.
Nasiona chia są bardzo wartościowe, ponieważ aż 60 proc. tłuszczów, w nich zawartych, to kwasy tłuszczowe omega-3 – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, więc trzeba dostarczać je z dietą. Chia to także źródło błonnika pokarmowego, którego duża zawartość w diecie nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego i chorób sercowo-naczyniowych, ale także usprawnia trawienie i zwiększa uczucie sytości u osób odchudzających się.
- kuchnia
Kuchnia wegańska
- Dieta
Dieta bezglutenowa
-
Czas przyg.
15 (195) min
- Dla ilu osób
dla 2 osób
Składniki
Składnik |
---|
3 łyżki nasion chia |
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego |
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie) |
1 garść świeżych owoców, np. malin, truskawek, borówek amerykańskich |
Sposób przygotowania
- Do słoika lub innego naczynia wsyp nasiona chia.
- Dodaj mleko i miód, a następnie wymieszaj.
- Włóż do lodówki na 15 minut, a następnie ponownie wymieszaj.
- Odstaw z powrotem do lodówki, na minimum 3-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Rozłóż deser do miseczek i posyp świeżymi owocami. Możesz je pokroić, jeśli są duże (np. truskawki).
Uwaga! Im dłużej nasiona chia namakają, tym bardziej pęcznieją, więc deser będzie bardziej gęsty.
Jak jeść nasiona chia?
Ponieważ nasiona chia są dość neutralne w smaku, można je dodawać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Dobrze sprawdzają się jako posypka do sałatek, a dzięki ich własnościom żelującym można przygotować z nich puddingi na słodko, a także stosować jako zamiennik jajek u osób na nie uczulonych. Można je spożywać nie tylko jako składnik puddingu – sprawdzą się także jako:
- dodatek do koktajlu owocowego
- zamiennik bułki tartej (po zmieleniu)
- dodatek do muesli, owsianki i naturalnych płatków śniadaniowych
- dodatek do sałatek
- składnik ciasta naleśnikowego, placków itp.
- dodatek do jogurtu naturalnego
Nasiona chia to dosyć nowy produkt na rynku europejskim. Zostały dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej (dzięki rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego) w dopiero w 2009 roku. Potwierdza ono, że chia mają potencjał żywieniowy w prewencji wielu chorób dietozależnych, a dodanie ich do pożywienia może poprawić jego wartość odżywczą, natomiast dieta wzbogacona nasionami chia może być elementem zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.
Ocen artykuł