Zamknij
Pudding chia z owocami [PRZEPIS]
fot. Shutterstock

Pudding chia to świetny deser dla osób na diecie bezglutenowej oraz dla osób odchudzających się, bo zawiera dużo błonnika. Lubią go także weganie. Przygotowuje się go niezwykle łatwo i szybko, choć potem trzeba odczekać kilka godzin, żeby nadawał się do jedzenia. Zobacz, jak zrobić pyszny deser z nasion chia.

Nasiona chia są bardzo wartościowe, ponieważ aż 60 proc. tłuszczów, w nich zawartych, to kwasy tłuszczowe omega-3 – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, więc trzeba dostarczać je z dietą. Chia to także źródło błonnika pokarmowego, którego duża zawartość w diecie nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego i chorób sercowo-naczyniowych, ale także usprawnia trawienie i zwiększa uczucie sytości u osób odchudzających się.

Deser
Dietetyczny pudding chia z owocami [PRZEPIS]
  • kuchnia

    Kuchnia wegańska

  • Dieta

    Dieta bezglutenowa

  • Czas przyg.

    15 (195) min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
3 łyżki nasion chia
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
1 garść świeżych owoców, np. malin, truskawek, borówek amerykańskich

Sposób przygotowania

  1. Do słoika lub innego naczynia wsyp nasiona chia.
  2. Dodaj mleko i miód, a następnie wymieszaj.
  3. Włóż do lodówki na 15 minut, a następnie ponownie wymieszaj.
  4. Odstaw z powrotem do lodówki, na minimum 3-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Rozłóż deser do miseczek i posyp świeżymi owocami. Możesz je pokroić, jeśli są duże (np. truskawki).

Uwaga! Im dłużej nasiona chia namakają, tym bardziej pęcznieją, więc deser będzie bardziej gęsty.

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak jeść nasiona chia?

Ponieważ nasiona chia są dość neutralne w smaku, można je dodawać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Dobrze sprawdzają się jako posypka do sałatek, a dzięki ich własnościom żelującym można przygotować z nich puddingi na słodko, a także stosować jako zamiennik jajek u osób na nie uczulonych. Można je spożywać nie tylko jako składnik puddingu – sprawdzą się także jako:

  • dodatek do koktajlu owocowego
  • zamiennik bułki tartej (po zmieleniu)
  • dodatek do muesli, owsianki i naturalnych płatków śniadaniowych
  • dodatek do sałatek
  • składnik ciasta naleśnikowego, placków itp.
  • dodatek do jogurtu naturalnego

Nasiona chia to dosyć nowy produkt na rynku europejskim. Zostały dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej (dzięki rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego) w dopiero w 2009 roku. Potwierdza ono, że chia mają potencjał żywieniowy w prewencji wielu chorób dietozależnych, a dodanie ich do pożywienia może poprawić jego wartość odżywczą, natomiast dieta wzbogacona nasionami chia może być elementem zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.