Tłusty czwartek a odchudzanie. Przepis na dyniowego pączka

20.02.2020
Aktualizacja: 20.02.2020 11:22
Photo by Adam Kontor from Pexels
fot. Photo by Adam Kontor from Pexels

Czy osoby na diecie muszą zrezygnować ze słodkiego szaleństwa? Oczywiście, że nie. Powinny tylko przygotować sobie na tę okazję mniej kalorycznego pączka. Wypróbuj łatwy przepis na dyniowego pączka z piekarnika.

Klasyczny pączek waży ok. 80 g, ma aż 340 kalorii, w tym 50 g węglowodanów i 13 g tłuszczu. Faworki są jeszcze bardziej kaloryczne. W 100 g tego przysmaku znajduje się 475 kcal oraz 50 g węglowodanów i 30 g tłuszczu (1 faworek - 87 kcal).

Jeśli dbasz o linię, lepiej odpuść sobie tradycyjne słodycze. Nie znaczy to jednak, że w ogóle nie możesz pozwolić sobie na coś słodkiego. W tym roku zrób mniej kaloryczne donuty z dynią.

Jeden donut ma jedynie 119 kcal - 170 kcal, gdy dodasz polewę.

Dlaczego warto zjeść pączka z dyni?

Dynia to bogactwo witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz potas, wapń i fosfor. To również świetne źródło białka i błonnika.

Badania udowodniły również, że dynia ma właściwości oczyszczające, wspomaga układ trawienny, obniża poziom „złego” cholesterolu. 

Jak zrobić dietetycznego pączka z dyni?

Składniki na donuty:

  • 220 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • półtorej łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki ziela angielskiego,
  • ćwierć łyżeczki goździków,
  • 80 ml musu jabłkowego,
  • 65 g cukru trzcinowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego,
  • 170 g miąższu dyni bez pestek (może być mrożony),
  • 120 ml mleka.

Składniki na polewę:

  • 50 g masła (roztopionego),
  • cukier puder,
  • cynamon.

Sposób przygotowania pączków:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C i natłuść formę do donutów. Jeśli jej nie masz, natłuść zwykłą blachę do pieczenia lub połóż na niej papier do pieczenia.
  2. W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie oraz goździki, a następnie odstaw na bok.
  3. W drugiej misce wymieszaj mus jabłkowy, cukier, jajko, ekstrakt z wanilii, dynię oraz mleko.
  4. Następnie połącz składniki z obu misek. Powoli dodawaj suche do mokrych, cały czas mieszając. Postaraj się jednak, aby nie tworzyły jednolitej masy.
  5. Przełóż ciasto do foliowej torebki strunowej, szczelnie zamknij, a następni utnij jeden z rogów. Dzięki temu łatwo będzie Ci przełożyć ciasto do blachy. Jeśli masz specjalną formę do donutów, wypełnij ją (nie do samego końca). Jeśli nie posiadasz specjalnej formy, po prostu zrób z ciasta kulki.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Następnie wyjmij je i odstaw do ostygnięcia.
  7. W międzyczasie weź się za wykonanie polewy. Rozpuść masło, a gdy będzie już gotowe, weź pędzelek i posmaruj każdy, jeszcze lekko ciepły, pączek cieniutką warstwą. Na koniec posyp je cukrem pudrem i cynamonem.