Zamknij

Tłusty czwartek a odchudzanie. Przepis na dyniowego pączka

20.02.2020
Aktualizacja: 06.11.2020 05:02

Czy osoby na diecie muszą zrezygnować ze słodkiego szaleństwa? Oczywiście, że nie. Powinny tylko przygotować sobie na tę okazję mniej kalorycznego pączka. Wypróbuj łatwy przepis na dyniowego pączka z piekarnika.

Photo by Adam Kontor from Pexels
fot. Photo by Adam Kontor from Pexels

Klasyczny pączek waży ok. 80 g, ma aż 340 kalorii, w tym 50 g węglowodanów i 13 g tłuszczu. Faworki są jeszcze bardziej kaloryczne. W 100 g tego przysmaku znajduje się 475 kcal oraz 50 g węglowodanów i 30 g tłuszczu (1 faworek - 87 kcal).

Jeśli dbasz o linię, lepiej odpuść sobie tradycyjne słodycze. Nie znaczy to jednak, że w ogóle nie możesz pozwolić sobie na coś słodkiego. W tym roku zrób mniej kaloryczne donuty z dynią.

Jeden donut ma jedynie 119 kcal - 170 kcal, gdy dodasz polewę.

Dlaczego warto zjeść pączka z dyni?

Dynia to bogactwo witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz potas, wapń i fosfor. To również świetne źródło białka i błonnika.

Badania udowodniły również, że dynia ma właściwości oczyszczające, wspomaga układ trawienny, obniża poziom „złego” cholesterolu. 

Jak zrobić dietetycznego pączka z dyni?

Składniki na donuty:

  • 220 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • półtorej łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki ziela angielskiego,
  • ćwierć łyżeczki goździków,
  • 80 ml musu jabłkowego,
  • 65 g cukru trzcinowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego,
  • 170 g miąższu dyni bez pestek (może być mrożony),
  • 120 ml mleka.

Składniki na polewę:

  • 50 g masła (roztopionego),
  • cukier puder,
  • cynamon.

Sposób przygotowania pączków:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C i natłuść formę do donutów. Jeśli jej nie masz, natłuść zwykłą blachę do pieczenia lub połóż na niej papier do pieczenia.
  2. W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie oraz goździki, a następnie odstaw na bok.
  3. W drugiej misce wymieszaj mus jabłkowy, cukier, jajko, ekstrakt z wanilii, dynię oraz mleko.
  4. Następnie połącz składniki z obu misek. Powoli dodawaj suche do mokrych, cały czas mieszając. Postaraj się jednak, aby nie tworzyły jednolitej masy.
  5. Przełóż ciasto do foliowej torebki strunowej, szczelnie zamknij, a następni utnij jeden z rogów. Dzięki temu łatwo będzie Ci przełożyć ciasto do blachy. Jeśli masz specjalną formę do donutów, wypełnij ją (nie do samego końca). Jeśli nie posiadasz specjalnej formy, po prostu zrób z ciasta kulki.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Następnie wyjmij je i odstaw do ostygnięcia.
  7. W międzyczasie weź się za wykonanie polewy. Rozpuść masło, a gdy będzie już gotowe, weź pędzelek i posmaruj każdy, jeszcze lekko ciepły, pączek cieniutką warstwą. Na koniec posyp je cukrem pudrem i cynamonem.