Przepis na dietetyczne naleśniki: pomysł na zdrowe śniadanie

08.11.2019
Aktualizacja: 08.11.2019 16:55
Przepis na dietetyczne naleśniki
fot. Shutterstock

Próbujesz ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii i węglowodanów, ale chcesz zacząć dzień z energią i wigorem? Spróbuj pysznych, zdrowych i dietetycznych naleśników naładowanych białkiem. Sprawdź, jak je zrobić.

Dietetyczne naleśniki to idealne śniadanie dla kogoś kto dba o linię, ale musi mieć dużo energii. Jeden naleśnik ma ok. 160 kacl.

Przepis na dietetyczne naleśniki.  Jak je zrobić?

Składniki:

  • 375 g mąki pełnoziarnistej,
  • 15 g siemienia lnianego,
  • pół łyżeczki soli morskiej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 180 ml mleka migdałowego (odtłuszczonego),
  • 2 łyżki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania: wymieszaj w misce mąkę, siemię lniane, sól morską oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce dokładnie wymieszaj jajka, olej kokosowy oraz mleko. Następnie połącz je ze sobą ‒ stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej. Postaraj się, aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj do niego jeszcze trochę mleka. Rozpuść na patelni trochę oleju i wlej na nią 1/4 ciasta. Smaż przez 3 minuty, przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty.

Możesz dodać do smaku trochę naturalnego jogurtu greckiego oraz jagody lub borówki amerykańskie.