Zamknij

Masz anemię? Zrób pesto z młodej pokrzywy [PRZEPIS]

30.04.2021
Aktualizacja: 30.04.2021 14:05
Pesto z pokrzywy - przepis
fot. Shutterstock

Niedobór żelaza w diecie może wywoływać anemię. I choć tę chorobę trzeba leczyć, to dieta świetnie wspomaga terapię. Świetnym źródłem żelaza, którego brakuje anemikom, są liście młodej pokrzywy. I to właśnie maj jest najlepszym czasem na zrywanie świeżej pokrzywy.

Młode pędy pokrzywy zawiera spore ilości żelaza, tak potrzebnego osobom z niedokrwistością. I choć żelazo z produktów roślinnych przyswaja się nieco gorzej niż ze zwierzęcych (np. z wątróbki czy czerwonego mięsa), to nie należy lekceważyć także jego roślinnych źródeł.Pesto z pokrzywy świetnie nadaje się dla wegetarian.

Co to jest anemia?

Anemia, inaczej niedokrwistość, to stan chorobowy, gdy we krwi jest za mało hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu do wszystkich komórek naszego ciała. Może jej towarzyszyć zmniejszona liczba krwinek czerwonych (erytrocytów) – to im krew zawdzięcza swoje czerwone zabarwienie. Anemia najczęściej spowodowana jest niedoborem żelaza. Najbardziej dokuczliwymi jej objawami jest osłabienie, szybkie męczenie się, brak koncentracji, a także bladość skóry. Leczy się lekami, ale dieta świetnie wspomaga terapię. Jest też doskonałym sposobem zapobiegania niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Liście młodej pokrzywy są pełne żelaza

Pokrzywa ma wiele właściwości leczniczych ze względu na składniki, które zawiera. Żelazo jest pierwiastkiem, którego zawartość w jej liściach, zwłaszcza w młodych, jest całkiem spora. W dodatku pokrzywa zawiera też witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza przez organizm. Świeżą pokrzywę najlepiej zbierać w kwietniu i maju, jeszcze zanim zakwitnie – wtedy ma najwięcej właściwości odżywczych.

Jak zrobić pesto z pokrzywy?

Pesto ze świeżych liści pokrzywy to bomba witaminowo-mineralna. To, że robi się je z surowych liści i się ich nie gotuje, sprawia, że nie dochodzi do utraty cennych składników odżywczych, wrażliwych na wysoką temperaturę. Po zebraniu pędów pokrzywy koniecznie trzeba dokładnie umyć je pod bieżącą wodą ze wszelkich zanieczyszczeń.
Pesto z pokrzywy świetnie nadaje się jako sos do makaronu, ale można nim nawet smarować pieczywo.

Pesto z pokrzywy – przepis

Składniki:

  • 2-3 garście świeżych liści pokrzywy
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika (lub dowolnych orzechów)
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • sól (do smaku)

Przygotowanie: oddziel listki pokrzywy od grubszych łodyg. Ziarna słonecznika krótko upraż na suchej patelni. Gdy trochę ostygną, wrzuć je do naczynia do miksowania i zblenduj. Dodaj ząbek czosnku (możesz go wcześniej przecisnąć przez praskę), pokrzywę i oliwę. Zblenduj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. W międzyczasie możesz dolać oliwy, gdyby pesto wyszło za suche. Dodaj sól do smaku i parmezan. Wymieszaj.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.