Zobacz jak wygląda dzień na diecie makrobiotycznej [przepisy]

02.06.2019
Aktualizacja: 05.07.2019 10:46
Dieta makrobiotyczna - przepisy

Dieta makrobiotyczna została stworzona w Japonii, jednak od lat znana jest również w Europie. Opiera się przede wszystkim na pełnoziarnistych zbożach, warzywach, nasionach roślin strączkowych oraz algach morskich. Sprawdź jak wygląda dzień na tej diecie.

Na śniadanie jaglanka z owocami leśnymi

Składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka sojowego, bez cukru
  • garść truskawek
  • garść malin
  • garść borówek amerykańskich lub jagód

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną wypłucz przez sitko. Następnie wsyp ją do garnka.
  2. Wlej mleko sojowe, wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 min).
  3. Jeśli kasza jest miękka, zdejmij ją z ognia.
  4. Nałóż kaszę do miseczki i dodaj pokrojone owoce.

Na II śniadanie sałatka z ciecierzycą i dressingiem tahini

Składniki:

Dressing:

  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ szklanki wody
  • 2 średnie cebulki lub szczypiorek

Sałatka:

  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • mix sałat
  • 1 cały pomidor
  • 3 płaty wędzonej papryki
  • 1/3 bakłażana
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:

Dressing:

  1. Posiekaj cebulkę lub szczypiorek.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu razem.
  3. Przelej sos do garnka i gotuj przez 3 - 4 minuty na średnim ogniu, aż dressing lekko zgęstnieje.

Sałatka:

  1. Namocz ciecierzycę noc wcześniej i gotuj ją na średnim ogniu przez około 40 min. Można użyć ciecierzycy w puszcze.
  2. Sałatę umyj i nałóż do miski.
  3. Pomidora i bakłażana pokrój na kawałki, polej oliwą, dodaj rozmaryn i piecz około 35 min., w piekarniku rozgrzanym do 200 C.
  4. Wędzona paprykę pokrój w paski.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj razem z dressingiem i pestkami dyni.

Azjatycki makaron soba z tofu na obiad

Składniki:

  • płat glona kombu
  • 4 szklanki zimnej wody
  • ½ kostki tofu, pokrojonego w kostki
  • 4 średnie łodygi grubego szczypioru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 brokuła
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1 porcja makaronu soba 
  • ziarna sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Umieść glon kombu w garnku, w zimnej wodzie.
  2. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia.
  3. Usuń kombu, dodaj tofu i szczypiorek oraz sos sojowy. Ponownie doprowadź do wrzenia.
  4. Do gotującego się wywaru, dodaj brokuła i groszek. Gotuj kilka minut, aby warzywa lekko zmiękły.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron soba.
  6. Na patelni upraż nasiona sezamu.
  7. Zupę przelej do miski.
  8. Podawaj z makaronem i ziarnami sezamu.

Na deser lody chałwowe

Składniki:

  • 2 zamrożone banany, pocięte na plasterki 
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1 szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Banany umyj, obierz, pokrój w plasterki i włóż do zamrażarki na noc.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj na gładka masę.
  3. Od razu przełóż do miseczek.
  4. Lody możesz podawać posypane jagodami i sezamem.

Na kolację zupa z soczewicy (przepis na 10 porcji)

Składniki:

  • 2 szklanki soczewicy, gotowane w 6 szklankach wody
  • 1 łyżeczka lekkiego oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 łyżki mielonej pietruszki
  • 2 średnie łodygi selera naciowego
  • 2 średnie marchewki, cienkie, pokrojone w ćwiartki
  • 4 lub więcej filiżanek dodatkowej wody
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj soczewicę w 6 szklankach wody do miękkości, około 30 do 40 minut. 
  2. Rozgrzej olej w innym garnku i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. 
  3. Dodaj warzywa w podanej kolejności, po jednym rodzaju na raz. 
  4. Smaż każdy rodzaj przez 1 do 2 minuty. Dodaj wodę (jeśli to potrzebne) i liście laurowe. 
  5. Dodaj mieszaninę do soczewicy i posyp solą morską. 
  6. Przykryj i doprowadź do wrzenia. 
  7. Gotuj 30 minut na małym ogniu. 
  8. Dodaj sos sojowy. 
  9. Podczas podawania usuń liście laurowe.

Źródło: ohsawamacrobiotics.com