Nie jesz glutenu, ale uwielbiasz pizzę? Przepis na pizzę bezglutenową

01.10.2019
Aktualizacja: 01.10.2019 16:37
Pizza bezglutenowa
fot. Shutterstock

Coraz więcej osób rezygnuje z glutenu. Czasem z powodu nietolerancji tego składnika, a czasem po prostu chcąc zmienić swoją dietę. Niestety wiąże się to z wyeliminowaniem wielu produktów z diety. Na szczęście od dziś nie musisz rezygnować z pizzy. Zmiana kilku składników w klasycznym przepisie na pizzę sprawi, że można cieszyć się znakomitym smakiem pizzy bezglutenowej. 

Jak zrobić bezglutenową pizzę?

Pamiętaj, że wszystkie produkty, które będziesz kupować, muszą być bez glutenu. Dokładnie sprawdź skład na opakowaniu, zanim włożysz towar do koszyka.

Składniki na ciasto do pizzy bez glutenu:

  • olej do natłuszczenia,
  • 450 g bezglutenowej mąki,
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej,
  • 2 łyżeczki sacharozy,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 duże łyżki oliwy z oliwek,
  • 300 g sera mozzarella,
  • kilka czarnych oliwek,
  • jajko,
  • kilka liści bazylii.

Jak przygotować ciasto? Dokładnie wymieszaj w dużej misce suche składniki: mąkę, gumę ksantanową, drożdże, cukier oraz sól. Do oddzielnej miski wlej 300 ml wody i dodaj jajko oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj je za pomocą ubijaczki. W misce z suchymi składnikami zrób pośrodku dziurę, przelej tam składniki mokre i dokładnie wymieszaj. Przełóż produkty na tortownicę posypaną lekko mąką i ugniataj ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie. Następnie włóż ciasto do miski (lekko posmarowanej oliwą), przykryj je czystą ścierką i odstaw na godzinę. Ciasto powinno urosnąć dwukrotnie.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebulka (pokrojona w małą kostkę),
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • szczypta soli i pieprzu.

 Aby zrobić sos pomidorowy, rozgrzej na patelni oliwę. Gdy będzie już gorąca, wrzuć na nią cebulę i poczekaj, aż się ładnie zeszkli (ok. 5 minut). Następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Na koniec dodaj pozostałe produkty i pozostaw na patelni na jeszcze 10 minut. Przełóż do innego naczynia i odstaw na bok.

Przyszedł czas na przygotowanie bezglutenowej pizzy. Rozgrzej piekarnik do 280°C. Przygotowane wcześniej ciasto podziel  na dwie równe części i stwórz z nich kule, które następnie rozwałkujesz w placki w kształcie dużych kół.

Na blaszce do piekarnika połóż dwa arkusze papieru do pieczenia i lekko posmaruj je oliwą. Następnie ułóż na nich placki z pizzy. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i rozłóż na obu plackach mozzarellę oraz czarne oliwki.

Piecz przez ok. 10 minut.

Jakie dodatki położyć na pizzy bezglutenowej?

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, musisz uważać również na dodatki do pizzy. Możesz spokojnie używać szpinaku i ricotty, pieczarek i szynki parmeńskiej, pepperoni i chilli lub innych połączeń smakowych z produktów bezglutenowych, na przykład samych warzyw pokrojonych w drobną kostkę.