Dzień na diecie Raw Food [przepisy]

06.07.2019
Aktualizacja: 25.07.2019 10:48
Dieta Raw Food - przepisy

Dieta Raw Food opiera się wyłącznie na surowych produktach. Przygotowanie dań w oparciu o jej zasady to nie lada wyzwanie. Zobacz jak wygląda jeden dzień na tej diecie.

Na śniadanie "owsianka z jabłkiem"

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 1 łyżka złotego ziarna lnu
  • woda

Sposób przygotowania:

  • Umieść nasiona lnu w wodzie i pozostaw na noc.
  • Obierz jabłka i pokrój je na mniejsze części. Obierz banana i pokrój go na kawałki.
  • Opłucz nasiona lnu.
  • Umieść wszystkie składniki w blenderze. Dodaj 1/4 szklanki wody, tak aby mieszanina dobrze się wymieszała i miała odpowiednią konsystencję. Mieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Możesz dodać trochę więcej wody, jeśli "owsianka" jest zbyt gęsta.

Na II śniadanie ogórkowe kanapki z awokado

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 1 awokado (małe kostki)
  • 1 mała kostka pomidora
  • sól i pieprz (cayenne)
  • kilka liści kolendry

Sposób przygotowania:

  • Obierz ogórka (opcjonalnie).
  • Pokrój ogórka na 4 długie części, następnie wydrąż pestki. Dzięki temu uzyskasz z ogórka 4 łódeczki.
  • Umieść wszystkie pozostałe składniki w misce. Delikatnie wymieszaj.
  • Wypełnij wewnętrzną część ogórka pastą guacamole z awokado, kolendry i pomidora.
  • Zjedz kanapeczki pojedynczo lub złożone.

Wskazówka: Przepis dobrze smakuje również z tapenadą, pesto, pasztetem z orzechów, serem orzechowym lub innym nadzieniem! Świetnie sprawdzi się w pudełku na lunch lub w podróży.

Na obiad makaron z cukinii z pestkami dyni i sosem czosnkowym

Składniki:

makaron:

  • 2 małe cukinie

sos:

  • 1/4 szklanki nasion dyni
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 - 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki liści bazylii / innych świeżych ziół
  • 2 łyżki rodzynek / daktyli
  • tyle mleka orzechowego lub wody, ile potrzeba

Sposób przygotowania:

  • Aby zrobić makaron, pokrój cukinię na mandolinie lub wykorzystaj do tego spiralną krajalnicę (specjalne urządzenie potrzebne do przygotowywania makaronu z warzyw).
  • Odłóż makaron na bok w dużej misce.
  • Aby przygotować sos, wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, aż będą gładkie.
  • Wymieszaj sos z makaronem aż do równomiernego pokrycia.
  • Pozwól im odpocząć przez minutę, aby makaron zmiękł i się zamarynował.
  • Posypa dowolnymi ziarnami i ziołami.

Na deser czekoladowy puddig chia

Składniki:

  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • opcjonalnie: jagody, wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  • W słoiku lub pojemniku połącz wszystkie składniki (z wyjątkiem jagód i wiórków kokosowych).
  • Dobrze wymieszaj.
  • Pozostaw na 1-10 godzin w lodówce (najlepiej zrobić pudding poprzedniego dnia wieczorem i zostawić go na noc w lodówce).
  • Przed podaniem udekoruj jagodami i wiórkami kokosowymi.

Na kolację warzywna lasagne

Składniki:

  • cukinia 500 g (ok. 2 cukinie)

Na warstwę nerkowca z migdałami:

  • 1/2 szklanki namoczonych orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki namoczonych migdałów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól i pieprz

Do warstwy pesto:

  • 1 awokado
  • 2 szklanki ciasno upakowanych ziół lub zielonych warzyw (takich jak bazylia, szpinak, rukola itp.)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

Dla warstwy pomidorowej:

  • 1/2 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 szklanka połówek pomidorów cherry
  • garść świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Do posypania:

  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 1 łyżka maku

Sposób przygotowania:

  • Używając obieraczki do warzyw lub mandoliny, pokrój cukinię na długie paski (wzdłuż).
  • Przygotuj wypełnienia.
  • Warstwa z nerkowca z migdałami: wrzuć składniki do robota kuchennego i miksuj, aż dobrze się połączą. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody. Najlepiej, gdy masa nie jest bardzo kremowa i ma fakturę.
  • Warstwa pesto: wrzuć awokado, zioła lub warzywa do wyboru, czosnek, płatki drożdżowe, sok z cytryny, sól i pieprz do robota kuchennego i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Warstwa pomidorowa: wrzuć do robota kuchennego pomidory koktajlowe, suszone pomidory, bazylię, czosnek i przyprawy, a następnie wymieszaj aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Aby przygotować lasagne, układaj po kolei warstwę plasterków cukinii, warstwę orzechów nerkowca i migdałów, warstwę cukinii, warstwę pesto, warstwę cukinii i warstwę sosu pomidorowego na przemian. Powtarzaj, a następnie zakończ warstwą plasterków cukinii.
  • Posyp orzechami i makiem.