Zdrowe i dietetyczne ciasteczka świąteczne. Zrób włoskie cantucci

21.12.2015
Aktualizacja: 18.12.2019 17:05
Przepis na ciasteczka cantucci
fot. Shutterstock

Świąteczne słodkości nie zawsze muszą być kaloryczne i niezdrowe. Jeśli dbasz o linię i pilnujesz kalorii zrób włoskie ciasteczka cantucci z migdałami i gorzką czekoladą. 

Cantucci to tradycyjne ciastka włoskie wywodzące się z Toskanii. Piecze się je aż dwa razy, więc nic w tym dziwnego, że są bardzo twarde. Aby jest trochę zmiękczyć Włosi moczą je w winie lub kawie.

Jedno ciasteczko ma jedynie ok. 90 kcal, ale znajdziesz w nim również błonnik, żelazo, sód i wapń.

Jak zrobić zdrowe ciasteczka cantucci?

Składniki:

  • 270 g mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego (ok. 30 g),
  • ½ łyżeczki do herbaty sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki do herbaty soli,
  • 60 g cukru kryształu,
  • 60 g brązowego cukru,
  • 2 białka z dużych jajek,
  • 1 duże jajko,
  • 1 ½ łyżeczki do herbaty ekstraktu wanilinowego,
  • 40 g gorzkiej czekolady (posiekana),
  • 60 g migdałów (posiekane).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  2. Przesiej mąkę do miski, a następnie dodaj do niej siemię lniane, sodę oczyszczoną oraz sól i dokładnie wymieszaj.
  3. W oddzielnej misce połącz ze sobą cukier (zarówno biały, jak i brązowy) i dwa białka oraz jedno całe jajko. Dokładnie je zmiksuj na najwyższych obrotach urządzenia (przez ok. 2 minuty). Gdy składniki będą już ubite, dodaj ekstrakt wanilinowy i ponownie dokładnie zmiksuj.
  4. Połącz składniki suche i mokre, przesypując mąkę do miski, w której znajduje się cukier i jajka. Dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj jeszcze czekoladę i migdały. Ponownie wymieszaj.
  5. Podziel ciasto na trzy równe części i stwórz z każdej z nich „wałki” o długości ok. 15 cm i wysokości 5 cm. Trzy porcje ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 28 minut aż będzie twarde.
  7. Następnie wyjmij je z piekarnika i pozostaw na ok. 10 minut, aby lekko ostygło. Gdy będzie już chłodniejsze, ostrożnie pokrój każdą część na mniejsze części - ok. 2,5 cm ciasteczka.
  8. Kiedy wszystkie już pokroisz ponownie ułóż je na blasze do pieczenia. Jednak tym razem częścią, która została przekrojona do dołu.
  9. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C i znowu włóż do niego ciasteczka. Tym razem jedynie na 7 minut.
  10. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i poczekaj aż ostygną. Dopiero po całkowitym ostygnięciu będą twarde i gotowe do jedzenia.