Dania z soczewicy – trzy przepisy Beaty Pawlikowskiej

15.10.2019
Aktualizacja: 15.10.2019 14:56
Dania z soczewicy - przepisy

Soczewica jest znakomitym produktem, który mogą spożywać praktycznie wszyscy. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, jest lekkostrawna i niskokaloryczna, wspomaga odchudzanie, poprawia samopoczucie, wzmacnia odporność i daje dużo siły. Zobacz, jak można ją przyrządzić. Prezentujemy trzy dania z książki Beaty Pawlikowskiej, autorki książki „Soczewica”.

Wybraliśmy dla was trzy przepisy na dania z soczewicy: sałatkę, zupę oraz dhal.

Jak ugotować soczewicę do sałatek lub dań głównych?

Dla dwóch osób; czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 8 łyżeczek dowolnej soczewicy
  • mała szczypta cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta czarnego pieprzu
  • ćwierć łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie: w garnku zagotuj niecały litr wody, dodaj cynamon i zamieszaj. Dodaj kmin rzymski i pieprz, zamieszaj. Dodaj sól oraz soczewicę. Wszystko zamieszaj. Gotuj najpierw ma dość dużym ogniu (przez 5-6 minut), a kiedy większość wody odparuje, zamieszaj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut.
Tak przygotowaną soczewicę możesz dodawać do sałatek lub jako dodatek do głównego dania.

Sałatka z rukolą i pomidorami – przepis Beaty Pawlikowskiej

Przepis dla jednej osoby, czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • duża garść świeżej rukoli
  • kilka łyżek ugotowanej brązowej soczewicy
  • 2 dobre, świeże pomidory malinowe
  • 1 niewielka fioletowa cebula
  • pęczek świeżej kolendry

Przygotowanie: rukolę umyj, osusz, rozłóż na talerzu. Dodaj ugotowaną soczewicę, pomidory pokrojone w łódki i bardzo cienkie plasterki cebuli. Posyp posiekaną kolendrą.

Wszystko polej sosem, który wykonaj z: 4 łyżek oleju z czarnuszki, 1 łyżki octu balsamicznego, szczypty soli himalajskiej.

Rice & dhal – przepis Beaty Pawlikowskiej

Przepis na 2 osoby, czas wykonania: 30 minut

Składniki:

  • 8 łyżek ryżu
  • 8 łyżek czerwonej lub żółtej soczewicy
  • ½ kubka zielonego groszku
  • 1 ziemniak
  • 1 niewielki pomidor
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 2 liście laurowe
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka kurkumy
  • pół łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie: ryż ugotuj w parowarze lub osobnym garnku. W oddzielnym garnku zagotuj 3 kubki wody. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i gotuj przez chwilę. Dodaj kmin rzymski, przyprawę i pastę curry, liście laurowe i pieprz. Wymieszaj wszystko i gotuj przez chwilę. Dodaj sól i soczewicę. Wymieszaj i gotuj przez chwilę.
Dodaj dość drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj i gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj i gotuj przez chwilę. Dodaj zielony groszek. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, aż soczewica spęcznieje i wchłonie wodę. Podawaj z gorącym ryżem.

Zupa jarzynowa z soczewicą – przepis Beaty Pawlikowskiej

Przepis dla 3 osób; czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 por
  • 2 niewielkie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • kilka gałązek naci pietruszki
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie: W średnim garnku zagotuj około litra wody. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszaj wszystko i gotuj przez chwilę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz por i czosnek pokrojone na plasterki. Wymieszaj wszystko i gotuj przez chwilę.
Dodaj sól i soczewicę. Wymieszaj wszystko i gotuj przez chwilę. Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj wszystko i gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj wszystko i gotuj przez chwilę. Dodaj suszone pestki dyni i słonecznika. Wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Źródło: "Soczewica" Beata Pawlikowska, Wydawnictwo Edipresse, 2018