Świętujemy Dzień Buraka! Dlaczego warto je jeść i co z nich zrobić?

Aleksandra Supryn
24.11.2015 15:08
Świętujemy Dzień Buraka! Dlaczego warto je jeść i co z nich zrobić?
fot. Co zrobić z buraków? Przepis na hummus i smoothie z buraków [PRZEPIS]

24 listopada to Dzień Buraka. To warzywo nieprawdopodobnie zdrowe, ale niestety bardzo niedoceniane. Całe szczęście zaczynamy się do niego przekonywać i coraz częściej używać go w kuchni. Sprawdź, jakie mają właściwości, kto powinien je jeść oraz co możesz z nich zrobić. 

Jeden, średniej wielkości burak zawiera jedynie 60 kcal i ani grama tłuszczu. Buraki są również bogate w wiele witamin i minerałów: witaminę C, witaminę B6, witaminę A, kwas foliowy, magnez, potas, miedź, wapno, żelazo, rubid i cez.

Te listopadowe warzywa powinny jeść osoby, które mają problemy trawienne, ponieważ są one lekkostrawne. Zapobiegają również wielu chorobom: miażdżycy, niedokrwistości czy nawet nowotworom. Łagodzą też objawy menopauzy czy zgagi.

To jednak nie wszystko. Buraki poprawiają również stan skóry oraz wiele, wiele więcej.

***

Dziś proponujemy Wam dwa przepisy z tych wspaniałych warzyw: buraczany hummus oraz buraczkowo-truskawkowe smoothie.

Jak zrobić dietetyczny hummus z buraków?

Zrób pyszny i zdrowy hummus z pieczonych buraków o zapachu cytryny i czosnku. Możesz jeść go zanurzając w nim warzywa lub rozsmarować na pieczywie.

Ilość na ok. 6 osób.

Składniki:

- 1 niewielki burak,

- 300 g ciecierzycy z puszki,

- skórka z dużej cytryny,

- sok z połowy dużej cytryny,

- duże szczypty soli i pieprzu,

- 2 duże ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),

- 2 czubate łyżki pasty sezamowej,

- 60 ml oliwy z oliwek.

Pierwszy krok to upieczenie buraka. Rozgrzej piekarnik do 190°C, a w między czasie dokładnie umyj buraka ‒ wyszoruj go pod bieżącą wodą. Delikatnie pokrop warzywo oliwą z oliwy i owiń je szczelnie folią. Piecz buraka przez godzinę aż będzie miękki w środku. Gdy będzie już gotowy ostudź go do temperatury pokojowej.

Obierz buraka z pozostałej skórki i wrzuć go do blendera. Miksuj aż będą widoczne jedynie małe kawałeczki, a następnie dodaj pozostałe produktu oprócz oliwy: cieciorkę, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę sezamową oraz pieprz i sól.

Ponownie zacznij miksować. Tym razem stopniowo dolewaj do miksera oliwę z oliwek. Skończ mieszać, gdy składniki zamienią się w jednolitą pastę.

Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodaj do niego trochę wody.

Jak zrobić smoothie z buraka i truskawek?

Burak i truskawki? Brzmi jak bardzo dziwne połączenie. Niech Cię to jednak nie zwiedzie. Taki koktajl to świetny sposób na rozpoczęcie dnia.

Niestety przygotowanie koktajlu wymaga wcześniejszego przygotowania.

Składniki:

- 75 g buraków,

- 400 g truskawek,

- 250 ml jogurtu naturalnego,

- 125 ml soku pomarańczowego,

- 1 dojrzały banan,

- 2 łyżki miodu.

Rozgrzej piekarnik do 190°C, a w między czasie dokładnie umyj buraki ‒ wyszoruj je pod bieżącą wodą. Delikatnie pokrop warzywa oliwą z oliwy i owiń je szczelnie folią. Piecz przez godzinę aż będą miękkie w środku. Następnie ostudź je do temperatury pokojowej. Gdy będzie już chłodny, obierz go ze skórki.

Teraz musisz je zamarynować. Włóż buraki do torebki strunowej i dolej do nich sok z pomarańczy. Następnie włóż je do lodówki i marynuj przez co najmniej dzień. Jeśli chcesz kolejnym razem zaoszczędzić czas, upiecz więcej buraków i przechowuj je w lodówce.

Gdy buraki już się zamarynują wrzuć wszystkie produkty do blendera i zmiksuj aż płyn będzie jednolity.

 

Smacznego!

___

ZdrowoBardzo / AS