Dieta, a zdrowie tarczycy - zobacz jak powinien wyglądać jadłospis!

07.09.2019
Aktualizacja: 07.09.2019 16:00
Dieta 1700 kcal

Jeżeli nie chorujesz i masz zdrową tarczycę, nie ma tak naprawdę specjalnej diety, której powinnaś się przestrzegać. Warto jednak odżywiać się zdrowo. Zobacz zdrowe przepisy na cały dzień.

Na śniadanie złota owsianka z komosy ryżowej

porcje: 4, kaloryczność: 276, czas przygotowania: 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki białej komosy ryżowej, opłukanej
  • 2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 gruszka pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki niesłodzonych płatków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Wypłucz komosę pod zimną wodą.
  2. Połącz umytą komosę ryżową i mleko kokosowe. Dobrze wymieszaj.
  3. Wlej do garnka i gotuj na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia.
  4. Zmniejsz ogień i przykryj owsiankę pokrywką.
  5. Gotuj 10-15 minut, aż większość płynu zostanie wchłonięta.
  6. Zdejmij owsiankę z gazu i pozostaw na 10 minut pod przykryciem aby namiękła.
  7. Ostrożnie zdejmij pokrywkę i dodaj wanilię, kurkumę, cynamon, imbir, czarny pieprz i sól.
  8. Posyp gruszkami, rodzynkami i płatkami kokosowymi.

Wege wrapy z oliwkami i musztardowym dressingiem

porcje: 1, kaloryczność: 281, czas przygotowania: 10 min

Składniki:

  • 1 marchewka, grubo starta
  • 80 g czerwonej kapusty, drobno posiekanej
  • 2 dymki, cienko pokrojone
  • 1 cukinia, grubo starta
  • garść liści bazylii
  • 5 zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych na pół
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 duża tortilla pełnoziarnista z pestkami

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem tortilli.
  2. Połóż tortillę na arkuszu folii lub papieru pergaminowego i ułóż nadzienie wzdłuż jednej strony, od której zaczniesz zwijać tortillę
  3. Zwiń tortillę, składając ją po bokach.
  4. Złóż folię na końcach, aby składniki się nie wysypały.
  5. Zabierz tortillę do pracy i przed zjedzeniem przetnij ją na pół.

Burgery z łososia z salsą z jarmużu

porcje: 2, kaloryczność: 716, czas przygotowania: 55 min

Składniki:

Burgery:

  • 2 nieobrane słodkie ziemniaki, pokrojone w łódki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 filety z łososia bez skóry
  • 1 awokado, obrane i pokrojone w plastry
  • sok z 1 limonki
  • 2 razowe bułki burgerowe
  • mieszanka dowolnych nasion

Do salsy z jarmużu:

  • 50 g jarmużu, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • mała garść posiekanej kolendry
  • 1 pomarańcza, podzielona na cząstki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Umieść łódki ze słodkich ziemniaków w dużej brytfannie, skrop oliwą z oliwek, a następnie posyp papryką i wymieszaj, aby upewnić się, że wszystkie są pokryte przyprawami.
  3. Piecz w piekarniku przez 35 minut lub aż staną się miękkie i chrupiące na brzegach.
  4. Podczas gdy bataty się pieką, weź duży kawałek (około 40 cm) pergaminu do pieczenia i umieść kawałki skórki pomarańczowej na brzegu pergaminu.
  5. Połóż łososia na skórkach i skrop 1 łyżeczką wody.
  6. Złóż papier, aby zamknąć łososia w paczuszce.
  7. Włóż rybę do piekarnika, gdy słodkie ziemniaki będą już prawie gotowe i piecz przez 12-15 minut.
  8. Umieść plastry awokado w misce, polej je sokiem z limonki i odłóż na bok, aż będzie potrzebne. Aby przygotować salsę, włóż jarmuż do dużej miski z oliwą z oliwek.
  9. Dobrze wmasuj olej w jarmuż.
  10. Wymieszaj pozostałe składniki salsy i dopraw do smaku.
  11. Delikatnie opiecz bułki burgerowe na suchej, nieprzywierającej patelni na dużym ogniu, a następnie odstaw na bok.
  12. Wyjmij łososia z piekarnika i i wyrzuć skórkę pomarańczową.
  13. Połóż plastry awokado na dolnej połowie każdej bułki burgerowej, a następnie umieść łososia na wierzchu.
  14. Wlej kilka łyżek salsy, posyp nasionami.
  15. Przykryj burgery drugą połową bułki i podawaj z pozostałą salsą i batatami.

Pieczone jabłka

porcje: 4, kaloryczność: 150, czas przygotowania: 20 min

Składniki:

  • 2 średnie jabłka
  • 85g suszonych daktyli, z grubsza posiekanych
  • 85 g suszonych rodzynek/śliwek, grubo posiekanych
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (bez cukru)
  • 1 mała pomarańcza, skórka i sok
  • jogurt naturalny do podania

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój każde jabłko na pół i wykrój rdzeń, pozostawiając wgłębienia w kształcie misy.
  2. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem soku pomarańczowego i napełnij jabłka mieszanką.
  3. Umieść je w piekarniku rozgrzanym do 160oC i polej sokiem pomarańczowym.
  4. Przykryj i piecz przez 5-7 minut, aż będą miękkie.
  5. Podawaj z jogurtem.

Naleśniki z sosem pomidorowym

porcje: 2, kaloryczność: 270, czas przygotowania: 30 min

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego, plus trochę więcej na naleśniki
  • 1 żółta papryka, podzielona na ćwiartki, cienko pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 400g posiekanych pomidorów
  • pełnoziarnisty chleb lub liście sałaty, do podania

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób sos.
  2. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż paprykę i czosnek przez 5 minut, aby zmiękły.
  3. Dodaj łyżkę octu i pozwól skwierczeć.
  4. Wrzuć pomidory.
  5. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż papryka będzie miękka, a sos gęsty.
  6. Tymczasem zrób naleśniki.
  7. Ubij jajka z wodą (1 jajko z 1 łyżeczką wody) i przyprawami.
  8. Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
  9. Naleśniki jedz z sosem i bazylią.
  10. Podawaj z chlebem lub sałatką na boku.