Zamknij
Chłodnik litewski na upały [PRZEPIS]
fot. Shutterstock

Chłodnik na bazie maślanki ze świeżymi warzywami to idealne danie na upały – nie dość, że można go szybko przygotować, to w zasadzie nie trzeba też włączać kuchenki (więc dodatkowo nie podgrzewamy otoczenia). Takie danie z pewnością pomoże nam się ochłodzić i nie obciąży niepotrzebne układu trawiennego.

Chłodnik litewski to zupa na zimno przygotowana na bazie produktów mlecznych z dodatkiem świeżych letnich warzyw. Nie trzeba jej gotować, chociaż do przygotowania chłodnika litewskiego potrzebna będzie ugotowana botwinka lub ugotowany nieduży burak – można to zrobić poprzedniego dnia lub wykorzystać dostępne w sklepach gotowane buraki albo tarte buraki ze słoika. Potrzebny będzie też zielony ogórek, rzodkiewki, czosnek i zielenina. Proporcje oraz same składniki możesz też zmieniać zgodnie ze swoimi upodobaniami.

A jeśli nie masz buraka lub botwinki przygotuj chłodnik bez nich – jeśli nie dodasz rzodkiewki i szczypiorku, ale posypiesz go uprażonymi orzechami i skropisz oliwą wyjdzie ci chłodnik ogórkowy.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Dieta

    Dieta lekkostrawna

  • Czas przyg.

    20 (+15) min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
1 litr maślanki
1 duży kubek jogurtu naturalnego (400 g)
1 nieduży ugotowany burak (lub botwinka)
2 ogórki gruntowe
8 rzodkiewek
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ugotowanego (lub upieczonego – warto to zrobić poprzedniego wieczora) buraka zetrzyj na grubej tarce (jeśli nie masz buraka wykorzystaj tarte buraczki ze słoika). Botwinkę posiekaj i ugotuj w niewielkiej ilości wody (posiekanym buraczkom i grubszym łodygom wystarczy 15 minut).
  2. Do miski wlej maślankę i jogurt, dodaj starte buraki (lub ugotowana botwinkę) i znów wymieszaj.
  3. Szczypiorek i koperek posiekaj i wsyp do miski z maślanką i buraczkami.
  4. Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w kosteczkę. Rzodkiewkę umyj i także pokrój w kosteczkę (albo zetrzyj na tarce).
  5. Warzywa dodaj do chłodnika i wymieszaj.
  6. Dopraw chłodnik przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz cytryną.
  7. Gotowy chłodnik schłodź w lodówce.

Uwaga! Chłodnik można podać z ugotowanym na twardo jajkiem, ale świetnie smakuje też bez takiego dodatku.

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dlaczego warto jeść chłodniki?

Podczas upałów polecana jest dieta lekkostrawna, która dostarcza do organizmu odpowiednią ilość płynów. Takie warunki spełniają zupy, czyli także chłodniki – w produktach mlecznych jest spora ilość wody, podobnie w warzywach: ogórkach, burakach, rzodkiewce. Warzywa zawierają też cenne witaminy i składniki mineralne, które trzeba uzupełniać szczególnie podczas upałów, bo mnóstwo ich ucieka razem z potem. Produkty mleczne, które są bazą chłodnika, dostarczą natomiast białka oraz dobroczynnych bakterii, czyli probiotyków, które pozytywnie wpływają na trawienie, a także przyczyniają się do budowania odporności.

Chłodnik to lekkie danie, które nie spowoduje uczucia ciężkości w żołądku.