Oceń
Pierwszy przepis na chlebek bananowy ukazał się w Stanach Zjednoczonych już w 1933 roku w książce kucharskiej „Balanced Recipes Cookbook”. W USA jest nawet obchodzony Narodowy Dzień Chleba Bananowego (23 lutego). U nas chlebek bananowy też ma olbrzymie grono wielbicieli, bo to naprawdę smaczny i łatwy do upieczenia deser. Poza tym można wykorzystać w nim przejrzałe banany, zamiast je wyrzucać – a komu się nie zdarza nie zjeść ich w odpowiednim czasie?
Banany to, o dziwo, dalecy krewniacy… imbiru, kurkumy i kardamonu. Są świetnym źródłem energii, zawierają też sporo potasu i magnezu, mają też działanie prebiotyczne, czyli wspierają rozwój dobrych bakterii (probiotyków) w jelitach. Są też jak na owoce dość sycące, a jedna sztuka zawiera średnio aż 100 kcal.
Jak zrobić chlebek bananowy?
Do przygotowania chlebka bananowego nie potrzebujesz nawet miksera – banany wystarczy rozgnieść widelcem, a wszystkie składniki wymieszać łyżką. Dodatki – rodzynki, suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe i inne bakalie – możesz mieszać w dowolnych proporcjach lub po prostu dodać tylko te, które lubisz, albo nawet nie dodawać żadnych. Do pieczenia potrzebujesz foremkę keksówkę.
Chlebek bananowy – przepis
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki cukru, np. brązowego
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- jajko
- 1/4 kostki masła
- bakalie (rodzynki, orzechy, morele suszone, wiórki kokosowe, figi)
Przygotowanie: Masło roztop w garnuszku na wolnym ogniu i odstaw do ostygnięcia (stygnie po 10-15 minutach). Suszone owoce pokrój w kostkę, możesz je też namoczyć. Banany rozgnieć widelcem w misce, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, aby się rozpuścił. Mieszając widelcem dodaj jajko, wsyp mąkę, sodę, sól i wlej ostudzone masło. Dodaj bakalie i ponownie wszystko wymieszaj. Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczeni formy keksówki. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C (ciasto powinno być z wierzchu ciemnobrązowe).
Uwaga! Najlepiej sprawdzić, czy chlebek jest upieczony, robiąc test suchego patyczka – wbity w ciasto patyczek po wyciągnięciu nie powinien być wilgotny. Jeśli jest, ciasto trzeba jeszcze dopiec (np. przez 10 minut).
Oceń artykuł