Zamknij
Bezglutenowe brownie bez cukru - przepis
fot. Shutterstock

Ten pyszny zdrowy deser bez dodatku cukru zrobisz w pół godziny. Wystarczą trzy składniki Będzie naturalnie słodki, dzięki bananom, a dodatkowo dostarczy cennych dla organizmu składników. Przekonaj się, że łakocie mogą być korzystne dla zdrowia.

To pyszne czekoladowe ciasto nie zawiera ani mąki, ani jajek, ani białego cukru. Jest odpowiednie również dla wegan, bo nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Nadaje się też dla osób z alergią na gluten i białka mleka krowiego.

Migdałowe brownie bez cukru – korzyści dla zdrowia

Każdy z trzech składników tego deseru ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Wszystkie mają działanie przeciwzapalne, dzięki zawartości antyoksydantów, a poza tym:

  • banany – obfitują w cenne składniki mineralne, takie jak potas, oraz błonnik pokarmowy
  • masło migdałowe – jest bogate w wapń (ważny dla kości) i białko roślinne
  • kakao – zawiera silne antyutleniacze, które mają korzystny wpływ na serce i mózg.

Wszystkie powyższe produkty zawierają też substancje, mające działanie uspokajające i wspierające spokojny sen. Bez obaw można zjeść taki deser wieczorem.

Deser
Jak upiec bezglutenowe brownie z masłem migdałowym?
  • kuchnia

    Kuchnia wegańska

  • Dieta

    Dieta bezglutenowa

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 16 osób

Składniki

Składnik
4 średnie dojrzałe banany
1/2 szklanki niesłodzonego kremowego naturalnego masła migdałowego
1/2 szklanki naturalnego kakao w proszku

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza.
  2. Formę do pieczenia (20 x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W blenderze zmiksuj banany na purée.
  4. Dodaj masło migdałowe i kakao w proszku.
  5. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  6. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz około 20 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Po upieczeniu brownie powinno być puszyste, a jego powierzchnia musi być sucha. Nie może się kleić, choć nadal powinno być miękkie i uginać się przy naciskaniu. Ostudź je przed pokrojeniem.

Migdałowe brownie – co zamiast masła migdałowego

Masło migdałowe w przepisie można zastąpić masłem orzechowym. W przypadku alergii na orzechy zamiast masła migdałowego można dodać miękką margarynę roślinną lub zwykłe masło (deser przestaje być jednak wegański).

Jeśli chcesz urozmaicić smak brownie, do ciasta przed pieczeniem możesz wrzucić różne dodatki:

  • orzechy włoskie
  • orzechy laskowe
  • suszoną żurawinę
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe.

Z dodatkami możesz eksperymentować do woli – zależą tylko od twojej fantazji i upodobań.