Przepisy dla alergików – zobacz, czym zastąpić jajko [przepisy]

27.07.2019
Aktualizacja: 01.08.2019 13:14
Alternatywy dla jaj [przepisy]

Ze względu na wiele właściwości technicznych jajka stosowane są w bardzo wielu przepisach. Jednak co zrobić, jeżeli ty lub twoje dziecko jesteście na nie uczuleni? Zobacz, jak piec i gotować bez jaj.

Można z niego robić kanapki lub jeść go jak ciasto — chlebek bananowy

czas przygotowania: 80 min

Składniki:

  • 2 filiżanki (250 gramów) mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki (115 gramów) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2 szklanki (100 gramów) cukru
  • 1/4 szklanki (50 gramów) brązowego cukru
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 2 filiżanki (440 gramów) purée bananowego, około 4 dużych dojrzałych bananów
  • 1/2 szklanki (80 gramów) posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj formę na chleb olejem i odłóż na bok.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
  3. W misce miksera wymieszaj masło, cukier biały i brązowy cukier, aż mieszanina stanie się jasna i puszysta (około 4-5 minut). Dodaj wanilię, a następnie purée z bananów i wymieszaj aż do całkowitego połączenia.
  4. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż się połączą. Następnie dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do formy.
  6. Piecz w temperaturze 180°C przez 55-65 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka ciasta wyjdzie sucha i czysta. Pod koniec pieczenia możesz przykryć chlebek z folią aluminiową, aby w razie potrzeby zapobiec nadmiernemu brązowieniu.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

Marzy ci się jajecznica? Zrób tofucznicę!


czas przygotowania: 15 min

Składniki:

  • 225 g tofu
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy w proszku
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj tofu i użyj widelca, aby rozgnieść je na kawałki wielkości kęsa.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć tofu i resztę składników. Mieszaj, aż dobrze się połączą i smaż na średnim ogniu przez 5 do 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
  3. Jedz z chlebem, posypane świeżym szczypiorkiem.

Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób amerykańskie ciasteczka z czekoladą

czas przygotowania: 30 min

Składniki:

  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 6 łyżek wody
  • 1 szklanka masła, stopione
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 i 1/2 szklanki plus 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 szklanki posiekanej czekolady
  • 1/2 szklanki posiekanego orzecha włoskiego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj zmielone nasiona lnu z wodą i odstaw na 20 min, aż do osiągnięcia galaretowatej konsystencji.
  2. Zmiksuj masło i cukry razem, aż staną się puszyste. Dodaj mieszaninę z nasion lnu oraz wanilię.
  3. Wymieszaj suche składniki w osobnej misce.
  4. Dodaj mieszaninę mąki do wilgotnych składników.
  5. Dodaj czekoladę, orzechy i starannie wymieszaj.
  6. Włóż do lodówki na 30 minut (ciasto można przechowywać nawet całą noc).
  7. Wyjmij ciasto z lodówki. Formuj małe kulki i układaj je na blasze do pieczenia, zachowując odstępy.
  8. Piecz 9-11 minut w 190oC.

Mus czekoladowy bez białka — wykorzystaj aquafabę!

czas przygotowania: 20 min

Składniki:

  • 125 ml płynu z puszki po ciecierzycy
  • 100 gramów ciemnej czekolady
  • 1-2 łyżeczki stewii lub cukru / cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę stop w misce umieszczonej na patelni z gotującą się wodą.
  2. Ubij płyn z ciecierzycy na sztywną pianę, a następnie dodaj pozostałe składniki oprócz czekolady — ubijając przez kolejne 15 sekund.
  3. Delikatnie wymieszaj czekoladę (upewnij się, że się ochłodziła) szpatułką.
  4. Dodaj powoli czekoladę do ubitej piany.
  5. Przelej mus do foremek i wstaw na noc do lodówki.

Frittata? Zobacz jak przygotować ją bez jajek

czas przygotowania 40 min

Składniki:

  • 1 i1/2 kostki tofu 
  • 1/4 szklanki gotowanej ciecierzycy
  • 1/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego lub sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki drożdży suszonych
  • szczypta kurkumy w proszku
  • szczypta soli morskiej (lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżka tahini
  • 1 duży ziemniak, obrany i drobno pokrojony w kostkę
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 1 szklanka posiekanych grzybów (np. pieczarki lub boczniaki)
  • 1 szklanka posiekanych brokułów
  • 1/2 zielonej papryki, drobno posiekanej
  • 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Zacznij od podsmażenia czosnku i cebuli razem na dużej patelni na średnim ogniu, mieszając przez około 3-5 minut, aż staną się złote.
  3. Dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem i duś, aż zmiękną, około 5-7 minut, a następnie dodaj resztę warzyw.
  4. Podczas gdy warzywa się gotują, w blenderze lub robocie kuchennym, połącz tofu, tahini, ciecierzycę, mleko roślinne, drożdże odżywcze, kurkumę i przyprawy, aby stworzyć swoją „jajeczną” bazę. Masa powinna mieć konsystencję lekkiego puddingu. Dopraw do smaku.
  5. Gdy reszta warzyw zacznie mięknąć, dodaj na patelnię tofu i wymieszaj, upewniając się, że wszystkie warzywa są dobrze pokryte masą.
  6. Pozostaw na około 5 minut na bardzo małym ogniu przed przeniesieniem do piekarnika.
  7. Piecz w piekarniku przez kolejne 15-20 minut lub do momentu, gdy masa zacznie odchodzić od rondla.
  8. Posyp pietruszką.