Zamknij

Miód obniża poziom... cukru we krwi. "Wyniki są zaskakujące"

21.11.2022 10:05

Naukowcy z Uniwersytetu w Toronto odkryli, że miód poprawia kluczowe parametry zdrowia, m.in. reguluje poziom cukru we krwi. Lista korzyści jest długa.

Miód
fot. Shutterstock

Miód to naturalny słodzik, "zdrowa alternatywa dla cukru". Naukowcy od lat podkreślają jego prozdrowotne właściwości, przekonując m.in., że w przypadku infekcji wirusowych miód ma silniejsze działanie od antybiotyków. Lista zalet wciąż się wydłuża.

Miód - właściwości zdrowotne

Naukowcy z Uniwersytetu w Toronto przeprowadzili obszerny przegląd badań dotyczących miodu. W metanalizie uwzględniono 18 randomizowanych badań klinicznych, w których udział wzięło 1100 ochotników.

Okazało się, że miód poprawia kluczowe wskaźniki kardiometaboliczne: całkowity poziom cholesterolu, "złego cholestrolu" LDL i "dobrego cholesterolu" HDL, trójglicerydy, marker stłuszczenia wątroby, niektóre markery zapalne, a nawet poziom glukozy we krwi na czczo.

- Wyniki są zaskakujące, ponieważ miód składa się w około 80 procentach z cukru – powiedział Tauseef Khan, starszy autor badania. - Ale miód to także złożona kompozycja powszechnych i rzadkich cukrów, białek, kwasów organicznych i innych związków bioaktywnych - wyjaśnił naukowiec.

Największe korzyści dawał surowy miód jednokwiatowy, m.in. miód akacjowy (z robinii), miód lipowy (z tzw. fałszywej akacji) oraz miód z koniczyny. Uczeni przekonują, że miód warto dodawać, m.in. do jogurtu czy dressingów. Zaznaczają jednak, że nie chodzi o to, żeby nagle zacząć pić miód szklankami. Chodzi o zastąpienie cukru, syropu lub innego słodzika miodem, co pomoże zmniejszyć ryzyko kardiometaboliczne. Wyniki opublikowano w "Nutrition Review".

Źródło: University of Toronto

loader