Zamknij

Kto nie powinien pić kombuchy? Przeciwwskazania

21.11.2022
Aktualizacja: 21.11.2022 16:12

Kombucha (kombucza) to napój o wielu prozdrowotnych właściwościach. Niestety, nie wszyscy powinni ją pić. Dowiedz się, jakie są przeciwwskazania. 

Kombucha - kto nie powinien jej pić
fot. Shutterstock
  1. Kombucha – jakie ma właściwości prozdrowotne?
  2. Dlaczego na kombuchę trzeba uważać?
  3. Czy kombucha ze sklepu jest bezpieczna?
  4. Jak pić kombuchę, by nie zaszkodziła?
  5. Kto nie powinien pić kombuchy?

Kombucha to napój, który w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Obecnie można ją kupić w wielu sklepach, nawet dyskontach i sklepach osiedlowych. Ten napój, powstały na bazie sfermentowanej herbaty oraz grzybka SCOBY, ma wiele udowodnionych prozdrowotnych właściwości, ale pijąc go, należy zachować szczególną ostrożność. Dlaczego? Wyjaśnia to dr hab. Karolina Jakubczyk z Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, autorka bloga Fitoscience, która od kilku lat prowadzi badania m.in. dotyczące kombuchy.

– Jakiś czas temu przypadkiem sprawdziłam skład tego napoju, gdyż bardzo interesuje mnie temat żywności fermentowanej – opowiada dr Jakubczyk i dodaje: – To było około 3 lata temu, kiedy kombuchy w polskich sklepach właściwie nie było. Napój ten możemy zaliczyć do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która niesie efekt prozdrowotny. Ale niektóre grupy konsumentów muszą na nią uważać, bo produkt ten – stosowany w nadmiarze – może mieć również działania niepożądane.

Kombucha – jakie ma właściwości prozdrowotne?

Napój ten:

To działanie jest możliwe, dzięki niezwykłemu składowi kombuchy. Jest ona bowiem bogata w:

  • polifenole,
  • składniki mineralne (np. cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź),
  • witaminy (z grupy B oraz witaminę C),
  • cenne związki organiczne, takie jak kwas glukuronowy i L-mlekowy.

Dlaczego na kombuchę trzeba uważać?

Na kombuchę trzeba bardzo uważać. Dlaczego? Dr hab. Karolina Jakubczyk tłumaczy: – Kombucha ma niewątpliwie prozdrowotne właściwości, ale także bardzo niskie pH, dużo fluoru i może zawierać więcej alkoholu niż piwo.

  • Fluor

Kombucha jest niezwykle bogatym źródłem fluoru. Regularne spożywanie już 1 szklanki (ok. 300 ml) tego napoju dziennie może spowodować przekroczenie dopuszczalnych norm, co skutkuje poważnymi problemami zdrowotnymi.

  • Niskie, kwasowe pH

Kolejnym problemem dla niektórych osób może być to, że kombucha ma bardzo niskie, kwasowe pH.

– To bardzo charakterystyczna cecha kombuchy, o której mało się mówi. Zawiera ona w sobie wysokie stężenia kwasów organicznych, więc ma niskie pH, wręcz takie jak octu – tłumaczy dr Jakubczyk i dodaje: – Jest to bardzo ważna informacja szczególnie dla osób z chorobami układu pokarmowego, np. wrzodami. W ich przypadku kombucha jest zabroniona, ewentualnie należy ją mocno rozcieńczyć.

  • Alkohol

Kombucha może również zawierać alkohol (nawet kilka procent!), zwłaszcza ta domowej produkcji.

– Napój powstaje na drodze fermentacji. Cukier, który jest dodawany na początku całego procesu, zostaje z czasem przekształcony w alkohol – tłumaczy badaczka i dodaje: – Jeżeli ta fermentacja jest prowadzona w warunkach domowych, alkoholu możemy mieć naprawdę dużo i po wypiciu napoju nie powinniśmy prowadzić samochodu.

Ważne!

Kombuchy domowej roboty nie powinniśmy też podawać dzieciom.

Czy kombucha ze sklepu jest bezpieczna?

Kombucha ze sklepu – zdaniem ekspertki – ma ściśle nadzorowany proces technologiczny i nie zawiera alkoholu. Fermentacja jest bowiem przerywana w odpowiednim momencie, dzięki czemu zawartość alkoholu da się zredukować nawet do zera.

– Teraz w swoich badaniach skupiam się bardziej na kombuchy dostępnej w sklepach i widzę, że producenci bardzo tego przestrzegają i umieszczają odpowiednie oznaczenia na etykietach. A nasze eksperymenty wykazały, że oznaczeniom tym można ufać – podkreśla badaczka i dodaje, by kupując gotową kombuchę, zawsze wybierać tę stojącą w ladach chłodniczych, a nie na zwykłych półkach. Ta pierwsza jest bowiem nadal „żywa”, zawiera dobroczynne mikroorganizmy warunkujące jej pozytywne działanie na nasz organizm. Ta druga, przechowywana w temperaturze pokojowej, została wcześniej poddana procesowi pasteryzacji, w wyniku czego wszystkie mikroorganizmy wyginęły.

Jak pić kombuchę, by nie zaszkodziła?

– Warto pić kombuchę, ale rozsądnie. Zaczynać od małych ilości, wprowadzać ją stopniowo i nie przekraczać 100 ml dziennie – wyjaśnia dr Jakubczyk i dodaje: – Należy też pamiętać, że są osoby, którym kombuchy w ogóle nie wolno spożywać. O tych ograniczeniach bardzo mało się mówi i my chcielibyśmy to zmienić.

Kto nie powinien pić kombuchy?

Na liście znajdują się:

  • dzieci i kobiety w ciąży,
  • diabetycy,
  • osoby chore na kamicę szczawianową,
  • osoby z zespołem jelita drażliwego,
  • osoby cierpiące na biegunkę,
  • osoby z osłabionym układem immunologicznym,
  • cierpiących na reumatyzm, reumatoidalne zapalenie stawów,
  • miażdżycę.

Źródło:

  • "Evaluation of Fluoride and Selected Chemical Parameters in Kombucha Derived from White, Green, Black and Red Tea", Karolina Jakubczyk, Izabela Gutowska, Justyna Antoniewicz & Katarzyna Janda, Biological Trace Element Research volume 199, pages 3547–3552 (2021)
  • "Chemical Profile and Antioxidant Activity of the Kombucha Beverage Derived from White, Green, Black and Red Tea", Karolina Jakubczyk, Justyna Kałduńska, Joanna Kochman, Katarzyna Janda, Antioxidants 2020, 9(5), 447

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.