Zamknij

Dlaczego warto jeść skyr? Ma więcej zalet niż jogurt naturalny

16.11.2022
Aktualizacja: 16.11.2022 11:27

Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczny. Jest podobny do jogurtu, choć w zasadzie jest serem i różni się od niego zawartością tłuszczu i białka. Jedzenie skyru ma pozytywny wpływ na serce i poziom cukru we krwi. Syci na długo, więc jest idealny dla osób odchudzających się. Co jeszcze warto wiedzieć o skyrze?

Co to jest skyr, dlaczego warto go jeść?
fot. Shutterstock
  1. Co to jest skyr?
  2. Jaki smak ma skyr?
  3. Jakie wartości odżywcze ma skyr?
  4. Czy skyr jest zdrowy?
  5. Jak jeść skyr?

Dla Islandczyków skyr jest jednym z najważniejszych elementów diety od ponad tysiąca lat. Bardzo przypomina jogurt, ma podobny smak, ale nieco gęstszą konsystencję, więcej białka i mniej tłuszczu, bo produkuje się go z chudego mleka. W procesie produkcyjnym dodawane są do niego dobroczynne kultury bakterii (dawniej powstawały w mleku naturalnie). Skyr to niezwykle korzystny dla zdrowia produkt mleczny.

Co to jest skyr?

Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczny, który jest coraz popularniejszy w Europie i USA. Chociaż jest powszechnie zaliczany do jogurtów, to w zasadzie (technologicznie) jest to świeży ser, tradycyjnie wytwarzany z dodatkiem podpuszczki, czyli enzymu używanego do wytworzenia z mleka serowego skrzepu. Do produkcji skyru w mleczarniach (na dużą skalę) zamiast podpuszczki wykorzystuje się jednak tzw. starterowe kultury bakteryjne, w skład których wchodzą szczepy Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.

W przeciwieństwie do jogurtu, który jest zwykle produkowany z mleka pełnotłustego, skyr wytwarza się z mleka odtłuszczonego. Mleko jest podgrzewane, a następnie dodaje się do niego żywe kultury bakterii. Gdy zgęstnieje pod wpływem fermentacji, serwatka jest usuwana, za pomocą wirowania lub ultrafiltracji.

Jaki smak ma skyr?

Skyr ma łagodny smak, mleczny, kwaskowaty smak, podobny do jogurtu. Jest dość gęsty, a jego konsystencja jest nieco bardziej delikatna i kremowa niż jogurtu. Dawniej jednak skyr miał konsystencję bliższą serowi niż jogurtowi (dziś w sprzedaży dostępne są nawet pitne formy skyru). Ze względu na dużą zawartość białka (10-15 proc.) jest uważany za produkt niezwykle wartościowy.

Jakie wartości odżywcze ma skyr?

Skyr jest niezwykle bogaty w białko i zawiera tak mało tłuszczu (0,2 proc.), że uważa się go za produkt beztłuszczowy. Jest też niezbyt kaloryczny – w 100 g zawiera 65 kcal (kubeczek 150 ml ma ok. 100 kcal). W skyrze jest też sporo składników mineralnych i witamin:

  • witaminy B2 i B3
  • witaminę B12
  • wapń
  • fosfor
  • potas
  • magnez.

Skyr jest produktem naturalnie beztłuszczowym, choć w procesie produkcji może być do niego dodawane mleko, co zwiększa w nim zawartość tłuszczu. Zawiera więcej białka niż jogurt grecki – ma go 11 g w 100 g, podczas gdy jogurt grecki – ok. 7 g.

Czy skyr jest zdrowy?

Jedzenie islandzkiego jogurtu może być korzystne dla zdrowia. Najważniejsze zalety skyru to:

  1. Obecność żywych szczepów bakterii w skyrze sprawia, że może on dobroczynnie wpływać na mikrobiom jelitowy, a tym samy wzmacniać odporność organizmu.
  2. Może zapobiegać osteoporozie, ponieważ zwarte w nim bakterie Streptococcus thermophilus zwiększają przyswajanie przez organizm niektórych składników mineralnych, w tym wapnia, który zresztą jest też obecny w skyrze.
  3. Jest dobry dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ, podobnie jak inne produkty fermentowane, niemal nie zawiera cukru mlecznego (90 proc. laktozy jest usuwane podczas produkcji)
  4. Ze względu na zawartość takich składników mineralnych, jak potas czy magnez, jest ważny dla zdrowia serca.
  5. Jest bogaty w białko, a ubogi w węglowodany, więc jest dobrym produktem dla cukrzyków, pomagając kontrolować poziom cukru we krwi.

Jak jeść skyr?

Skyr można jeść na śniadanie, jako przekąskę czy deser z dodatkiem owoców. Można go też używać do wypieku ciasta (podobnie jak jogurtu).

Tradycyjny skyr podaje się w Islandii zmieszany z kilkoma łyżkami mleka i odrobiną cukru, jednak jedzenie go bez takich dodatków jest zdrowsze. Popularna jest też wersja z owocami.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródła: T. Srimahaeak, M. A. Petersen, S. K. Lillevang, L. Jespersen, N. Larsen, Spoilage Potential of Contaminating Yeast Species Kluyveromyces marxianus, Pichia kudriavzevii and Torulaspora delbrueckii during Cold Storage of Skyr, Foods, 2022, 11, 1776 / O. Reykdal, S. Rabieh, L. Steingrimsdottir, H. Gunnlaugsdottir, Minerals and trace elements in Icelandic dairy products and meat. Journal of Food Composition and Analysis, 2011, 24(7), 980–986.