Zamknij

Czekolada może pomóc w odchudzaniu. Liczy się pora, w jakiej po nią sięgasz

15.11.2022
Aktualizacja: 15.11.2022 10:32

Czy można jeść czekoladę na diecie? Jak najbardziej! Nie tylko poprawia ona nastrój, ale też przyśpiesza efekty odchudzania… Kiedy jeść czekoladę, by wykorzystać jej najlepsze właściwości? Wyjaśnia ekspertka żywienia, prof. Ewa Stachowska.

O której godzinie jeść czekoladę, by schudnąć? Wyjaśnia specjalistka
fot. Shutterstock

Czekolada nie tylko poprawia nastrój. Ma też wiele innych właściwości zdrowotnych. Badanie opublikowane jakiś czas temu w piśmie  „British Journal of Nutrition”  wskazuje, że niewielkie ilości czekolady w diecie mogą chronić przed cukrzycą i chorobami serca. Codzienna porcja czekolady to też dobry sposób, by zrzucić parę kilo... Należy jednak zwrócić uwagę na to, o której godzinie się nią zajadamy. 

Czekolada na śniadanie? To dobry pomysł!

Profesor Ewa Stachowska, biochemiczka i specjalistka z dziedziny żywienia człowieka, wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie, że czekolada może mieć inny wpływ na nasz organizm w zależności od pory, w jakiej po nią sięgamy. O ile jej wieczorne jedzenie nie jest dobrym pomysłem, zupełnie inaczej jest w przypadku czekoladowego śniadania. To dobra wiadomość dla wszystkich łasuchów!

Czekolada jedzona rano, po śniadaniu,  wspomaga synchronizację zegara biologicznego. Jak tłumaczy prof. Stachowska, efekt termogeniczny (czyli ilość energii, którą tracimy na trawienie) po zjedzeniu czekolady, jest silniejszy rano niż wieczorem. Dodatkowo czekolada to doskonałe źródło flawonoidów, które działają antyzapalnie i usprawniają mózg. Poranna dawka czekolady poprawia przepływ krwi w mózgu, zwiększając funkcje poznawcze… Jednym słowem czekolada pomaga nam się skoncentrować. Rano może działać lepiej niż kawa.

Oczywiście nie chodzi o to, by rano zjeść tabliczkę mlecznej czekolady z bakaliami. Mowa raczej o 2-3 kostkach gorzkiej czekolady, która zawiera największa ilość kakao. Gorzka czekolada jest także dobrą przekąską dla nadciśnieniowców;  ma działanie wazodylatacyjne (sprawia, że rozszerzają się naczynia krwionośne i spada ciśnienie krwi). Dlatego, nawet jeśli trudno nam przyzwyczaić się do smaku gorzkiej czekolady, warto się przemóc i potraktować ją jak naturalne lekarstwo.

Źrodło:  J. Bohannon, „Chocolate with high Cocoa content as a weight-loss accelerator”, researchgate.net, [dostęp 15.11.2022]; instagram.com/profesor.stachowska