Oceń
- Żurawina składa się głównie z węglowodanów i błonnika. W składzie ma też kilka witamin i minerałów, w tym mangan, miedź oraz witaminy C, E i K.
- Żurawina zawiera wiele składników odżywczych, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje i poprawiają ogólny stan zdrowia. Stosowana w problemach z układem moczowym, wątrobą, dolegliwościach żołądkowych.
Żurawina to małe, twarde, okrągłe, czerwone owoce o smaku, który wiele osób opisuje jako gorzki i kwaśny. Owoce te rosną na winorośli w słodkowodnych torfowiskach, głównie w północnych Stanach Zjednoczonych i południowej Kanadzie. Są spokrewnione z jagodami.
Owoce żurawiny są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Mają ogromną antyoksydacyjną siłę działania. Poza tym, jest w nich wiele związków przeciwzapalnych. Badania pokazują, że ludzie, którzy spożywają żurawinę, mają niższy poziom białka C-reaktywnego, markera stanu zapalnego we krwi, który przyczynia się do przedwczesnego starzenia, przewlekłych chorób i zaburzeń funkcji poznawczych.
Żurawina: fakty żywieniowe
Żurawina rośnie na bagnach i często jest zbierana w wodzie. Kiedy jagody są dojrzałe i gotowe do zbioru, unoszą się w wodzie. Pozostawienie żurawiny na powierzchni wody powoduje, że działa na nią więcej światła słonecznego. W ten sposób zwiększa się ich wartość odżywczą. Świeża żurawina to prawie 90% wody, reszta to głównie węglowodany i błonnik. Główne składniki odżywcze w 1 szklance (100 gramów) surowej, niesłodzonej żurawiny to: 46 kcal, 87% wody; 0,4 gram białka; 12,2 gram cukry; 4,6 gram błonnika; 0,1 gram tłuszczu.
Żurawina jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów:
- witamina C (jest jednym z dominujących przeciwutleniaczy występujących w żurawinie, witamina ta jest niezbędna do utrzymania skóry, mięśni i kości),
- mangan – niezbędny dla wzrostu, metabolizmu i układu antyoksydacyjnego organizmu,
- witamina E – wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwdziała starzeniu się organizmu i bezpłodności,
- witamina K – znana również jako filochinon, jest niezbędna do krzepnięcia krwi,
- miedź – odpowiada za wzrost i prawidłowy rozwój organizmu. Nigdy nie powinno jej zabraknąć organizmie.
Żurawina: w jaki sposób zapobiega infekcjom dróg moczowych?
Wiele badań wskazuje, że picie soku żurawinowego lub przyjmowanie suplementów żurawinowych może zmniejszać ryzyko infekcji dróg moczowych, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.
Infekcje dróg moczowych najczęściej wywołane są przez bakterię jelitową Escherichia coli (E. coli), która przyczepia się do wewnętrznej powierzchni pęcherza i dróg moczowych. Żurawina pomaga wyleczyć infekcję dróg moczowych, dzięki zawartości unikalnych fitoskładników, znanych jako proantocyjanidyny typu A lub skondensowane taniny. Proantocyjanidyny typu A zapobiegają przyczepianiu się bakterii E. coli do wyściółki pęcherza i dróg moczowych, czyniąc żurawinę potencjalnym środkiem zapobiegawczym. Należy pamiętać o tym, że sam sok żurawinowy i suplementy mogą zmniejszyć ryzyko infekcji dróg moczowych, ale ich nie leczą.
Żurawina chroni żołądek i serce
Żurawina zawiera związki roślinne, znane jako proantocyjanidyny typu A, które zmniejszają ryzyko raka żołądka. Badania wykazują, że picie 2 szklanek soku z żurawiny (500 ml) dziennie może ochronić przed nowotworem.
Sok i ekstrakt poprawiają również kilka czynników ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jest to możliwe dzięki zawartości przeciwutleniaczy korzystnych dla zdrowia serca – antocyjany, proantocyjanidyny i kwercetyna.
Produkty żurawinowe mogą pomóc:
- w zwiększeniu poziomu cholesterolu HDL (dobrego),
- w obniżeniu poziomu LDL (złego) cholesterolu u osób z cukrzycą,
- ochronie cholesterolu LDL (złego) przed utlenianiem,
- zmniejszeniu sztywności naczyń krwionośnych u osób z chorobami serca,
- obniżeniu ciśnienia krwi,
- obniżeniu poziomu homocysteiny we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko zapalenia naczyń krwionośnych.
Żurawina: jak ją jeść?
Ze względu na bardzo ostry i kwaśny smak żurawiny rzadko są spożywane na surowo. Żurawiny są powszechnie spożywane w postaci suszu, jako sok lub w suplementach. Sok jest zwykle słodzony i mieszany z innymi sokami owocowymi. Inne produkty na bazie żurawiny to sosy, proszki i ekstrakty stosowane w suplementach. Podobnie jak większość owoców, najwyższy poziom wartości odżywczych uzyskuje się, jedząc żurawinę w całości, ale sok jest nadal pełen korzyści.
Sok z żurawiny: jak dobrze go wybrać?
Kiedy szukasz zdrowego soku żurawinowego, ważne jest, aby nie dać się etykietować pułapkom. Jest duża różnica między koktajlem z sokiem żurawinowym (lub napojem żurawinowym) a prawdziwym sokiem żurawinowym.
Napoje żurawinowe zawierają dodatek cukrów, takich jak syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, który nie jest dobry dla zdrowia. Są one często przygotowywane z niewielką ilością prawdziwego soku żurawinowego.
Szukaj etykiet z napisem „wyprodukowano w 100% z prawdziwego soku” lub na liście innych naturalnych substancji słodzących, takich jak sok jabłkowy lub winogronowy.
To może cię zainteresować:
- Suszone owoce, czy są zdrowe? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć
- Zapalenie pęcherza moczowego: profilaktyka ma znaczenie. Jak leczyć chory pęcherz?
- Infekcje dróg moczowych – jak do nich dochodzi i jak się je leczy?
Źródło: www.healthline.com
Oceń artykuł