Żurawina kryje w sobie leczniczą moc. Jak i kiedy z niej korzystać?

09.09.2020
Aktualizacja: 09.09.2020 14:13
Żurawina: działanie, właściwości.
fot. Shutterstock

Żurawina jest bogata w różne witaminy i związki roślinne pomocne w leczeniu infekcji dróg moczowych, problemów z żołądkiem oraz wątrobą. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze. Doceniania szczególnie w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. W jaki sposób żurawina leczy? Poznaj wartości odżywcze i korzyści zdrowotne żurawiny.

  • Żurawina składa się głównie z węglowodanów i błonnika. W składzie ma też kilka witamin i minerałów, w tym mangan, miedź oraz witaminy C, E i K.
  • Żurawina zawiera wiele składników odżywczych, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje i poprawiają ogólny stan zdrowia. Stosowana w problemach z układem moczowym, wątrobą, dolegliwościach żołądkowych.

Żurawina to małe, twarde, okrągłe, czerwone owoce o smaku, który wiele osób opisuje jako gorzki i kwaśny. Owoce te rosną na winorośli w słodkowodnych torfowiskach, głównie w północnych Stanach Zjednoczonych i południowej Kanadzie. Są spokrewnione z jagodami.

Owoce żurawiny są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Mają ogromną antyoksydacyjną siłę działania. Poza tym, jest w nich wiele związków przeciwzapalnych. Badania pokazują, że ludzie, którzy spożywają żurawinę, mają niższy poziom białka C-reaktywnego, markera stanu zapalnego we krwi, który przyczynia się do przedwczesnego starzenia, przewlekłych chorób i zaburzeń funkcji poznawczych.

Żurawina: fakty żywieniowe

Żurawina rośnie na bagnach i często jest zbierana w wodzie. Kiedy jagody są dojrzałe i gotowe do zbioru, unoszą się w wodzie. Pozostawienie żurawiny na powierzchni wody powoduje, że działa na nią więcej światła słonecznego. W ten sposób zwiększa się ich wartość odżywczą. Świeża żurawina to prawie 90% wody, reszta to głównie węglowodany i błonnik. Główne składniki odżywcze w 1 szklance (100 gramów) surowej, niesłodzonej żurawiny to: 46 kcal, 87% wody; 0,4 gram białka; 12,2 gram cukry; 4,6 gram błonnika; 0,1 gram tłuszczu. 

Żurawina jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów: 

  • witamina C (jest jednym z dominujących przeciwutleniaczy występujących w żurawinie, witamina ta jest niezbędna do utrzymania skóry, mięśni i kości),
  • mangan – niezbędny dla wzrostu, metabolizmu i układu antyoksydacyjnego organizmu,
  • witamina E – wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwdziała starzeniu się organizmu i bezpłodności,
  • witamina K – znana również jako filochinon, jest niezbędna do krzepnięcia krwi,
  • miedź – odpowiada za wzrost i prawidłowy rozwój organizmu. Nigdy nie powinno jej zabraknąć organizmie. 

Żurawina: w jaki sposób zapobiega infekcjom dróg moczowych?

Wiele badań wskazuje, że picie soku żurawinowego lub przyjmowanie suplementów żurawinowych może zmniejszać ryzyko infekcji dróg moczowych, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.

Ważna informacja

Fitoskładniki to naturalnie występujące w roślinach substancje mające za zadanie ich ochronę m.in. przed szkodliwym działaniem środowiska, infekcjami grzybiczymi czy wirusowymi.

Infekcje dróg moczowych najczęściej wywołane są przez bakterię jelitową  Escherichia coli  (E. coli), która przyczepia się do wewnętrznej powierzchni pęcherza i dróg moczowych.  Żurawina pomaga wyleczyć infekcję dróg moczowych, dzięki zawartości  unikalnych fitoskładników, znanych jako proantocyjanidyny typu A lub skondensowane taniny. Proantocyjanidyny typu A zapobiegają przyczepianiu się bakterii E. coli do wyściółki pęcherza i dróg moczowych, czyniąc żurawinę potencjalnym środkiem zapobiegawczym. Należy pamiętać o tym, że sam sok żurawinowy i suplementy mogą zmniejszyć ryzyko infekcji dróg moczowych, ale ich nie leczą.

Żurawina chroni żołądek i serce

Żurawina zawiera związki roślinne, znane jako proantocyjanidyny typu A, które zmniejszają ryzyko raka żołądka. Badania wykazują, że picie 2 szklanek  soku z żurawiny (500 ml) dziennie może ochronić przed nowotworem. 

Sok i ekstrakt poprawiają również kilka czynników ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jest to możliwe dzięki zawartości przeciwutleniaczy korzystnych dla zdrowia serca – antocyjany, proantocyjanidyny i kwercetyna.

Produkty żurawinowe mogą pomóc:

  • w zwiększeniu poziomu cholesterolu HDL (dobrego),
  • w obniżeniu poziomu LDL (złego) cholesterolu u osób z cukrzycą,
  • ochronie cholesterolu LDL (złego) przed utlenianiem,
  • zmniejszeniu sztywności naczyń krwionośnych u osób z chorobami serca,
  • obniżeniu ciśnienia krwi,
  • obniżeniu poziomu homocysteiny we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko zapalenia naczyń krwionośnych.

Żurawina: jak ją jeść?

Ze względu na bardzo ostry i kwaśny smak żurawiny rzadko są spożywane na surowo. Żurawiny są powszechnie spożywane w postaci suszu, jako sok lub w suplementach. Sok jest zwykle słodzony i mieszany z innymi sokami owocowymi. Inne produkty na bazie żurawiny to sosy, proszki i ekstrakty stosowane w suplementach. Podobnie jak większość owoców, najwyższy poziom wartości odżywczych uzyskuje się, jedząc żurawinę w całości, ale sok jest nadal pełen korzyści.

Sok z żurawiny: jak dobrze go wybrać?

Kiedy szukasz zdrowego soku żurawinowego, ważne jest, aby nie dać się etykietować pułapkom. Jest duża różnica między koktajlem z sokiem żurawinowym (lub napojem żurawinowym) a prawdziwym sokiem żurawinowym.

Napoje żurawinowe zawierają dodatek cukrów, takich jak syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, który nie jest dobry dla zdrowia. Są one często przygotowywane z niewielką ilością prawdziwego soku żurawinowego.

Szukaj etykiet z napisem „wyprodukowano w 100% z prawdziwego soku” lub na liście innych naturalnych substancji słodzących, takich jak sok jabłkowy lub winogronowy.

To może cię zainteresować:

Źródło: www.healthline.com