Zamknij

Żurawina działa na serce jak lekarstwo. Naukowcy ustalili, jaka jest najlepsza dawka

28.03.2022
Aktualizacja: 28.03.2022 09:55

Żurawina to owoc znany ze zbawiennego wpływu na układ moczowy. Nowe badania potwierdziły, że składniki lecznicze zawarte w żurawinie mogą też poprawiać funkcjonowanie układu krwionośnego. Ile żurawiny jeść, by zadbać o serce?

Żurawina chroni serce. Jaka jest najlepsza dzienna dawka?
fot. Shuttertosck
  1. Dlaczego warto jeść żurawinę?
  2. W jaki sposób żurawina chroni serce?
  3. Dzienna dawka żurawiny: ustalenia naukowców

Żurawina to bogate źródło wielu ważnych dla zdrowia substancji. Zawiera m.in.błonnik, taninę, magnez, potas, żelazo, a także wiele witamin (w tym witaminę C, B1,A, E, K). Kolejne dowody wskazują np. na znaczenie zawartych w owocach jagodowych związków zwanych polifenolami. Żurawiny obfitują też w szczególnie korzystne proantocyanidyny, które działają przeciwzapalnie i antyalergicznie. Owoc warto jeść przez cały rok. Najlepsza dla organizmu jest świeża żurawina, jednak ze względu na bardzo kwaśny smak, dla wielu osób jej jedzenie może być trudne. Warto jednak wiedzieć, że suszona żurawina jest bardziej kaloryczna. Inną, zdrowszą alternatywą jest sok żurawinowy bez dodatku cukru. W jaki sposób żurawina wpływa na organizm?

Dlaczego warto jeść żurawinę?

Żurawina działa niczym naturalne lekarstwo. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia odporność organizmu. Jej inne właściwości to na przykład:

  • pomoc przy zapaleniu pęcherza moczowego
  • leczenie infekcji dróg oddechowych
  • wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu moczowego
  • hamowanie rozwoju komórek nowotworowych
  • łagodzenie stanów zapalnych

Jedzenie żurawiny jest ważne również dla naszego serca. Nowe badania potwierdziły, że owoc ten jest szczególnie cenny dla całego układu krwionośnego.

W jaki sposób żurawina chroni serce?

Badanie dotyczące wpływu żurawiny na serce przeprowadzone zostało w King’s College w Londynie. W projekcie wzięło udział 45 zdrowych mężczyzn, który przez miesiąc spożywali 9 gramów proszku z żurawin lub przyjmowali placebo. U ochotników, którym podawano proszek, zaobserwowano poprawy rozszerzalności tętnic, która jest miernikiem stanu układu krwionośnego. W organizmach mężczyzn można też było wykryć więcej korzystnych dla naczyń substancji. Doraźną poprawę rozszerzalności tętnic odnotowano już po dwóch godzinach po podaniu ochotnikom pierwszej dawki proszku.  Po miesiącu stosowania preparatu naukowcy zaobserwowali trwały, korzystny skutek.

– Zwiększenie stężenia polifenoli i ich metabolitów we krwi oraz związana z tym poprawa rozszerzalności naczyń po spożyciu żurawin pokazuje na znaczenie tych owoców dla zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Poprawa ta następowała po spożyciu ilości, którą można konsumować codziennie. Z punktu widzenia ochrony przed chorobami układu krążenia w ogólnej populacji, czyni to żurawinę ważnym owocem – mówi autorka badań, dr Ana Rodriguez-Mateos z King’s College London.

Dzienna dawka żurawiny: ustalenia naukowców

Badacze podkreślają, że konsumpcja warzyw i owoców to jeden z modyfikowalnych czynników wpływających na stan układu sercowo-naczyniowego. Żurawina (zwłaszcza świeża) to dobra przekąska, również dla osób będących na diecie. Według nowych badań wystarczy już 100 gramów (garść) żurawiny dziennie, by ustabilizować pracę serca.

–  Nasze wyniki dostarczają solidnych dowodów na to, że żurawina może znacząco, pozytywnie oddziaływać na zdrowie naczyniowe u osób z niskim ryzykiem chorób układu krążenia. Badanie to wskazuje dodatkowo, że specyficzne, obecne we krwi metabolity pojawiające się po spożyciu żurawin wiążą się z zauważonymi efektami –  podkreśla dr Christian Heiss z University of Surrey.

Źródło: PAP