Złotak wysmukły. Nowy grzyb w Polsce. Czy jest jadalny?

23.08.2019
Aktualizacja: 24.08.2019 08:31
Złotak wysmukły zwany borowikiem amerykańskim.
fot. Shutterstock

Złotak wysmukły zwany borowikiem amerykańskim to nowy grzyb w Polsce. Niektórzy porównują go do borowika szlachetnego lub koźlaka. Złotak wysmukły ma jednak znaki szczególne, które pozwalają stwierdzić, że to właśnie ten grzyb. Dowiedz się, jak wygląda i czy można go jeść bez obaw?

Złotak wysmukły: nowy grzyb w Polsce

Złotak wysmukły to grzyb, który w Polsce jest cennym odkryciem. Pojawił się kilka lat temu, obecnie w niektórych miejscach występuje w ogromnych ilościach. Wielu grzybiarzy docenia go przede wszystkim za smak. Jest też nazywany borowikiem amerykańskim, wysmukłym lub wrzosowym.

Jak wygląda złotak wysmukły? 

Złotak (borowik) wysmukły bardzo przypomina borowika szlachetnego. Ma cynamonowy, rudawy, czerwonobrązowy, ciemnobrązowy kapelusz. Od spodu kapelusz jest rurkowaty. Rurki te są jaskrawożółte, z czasem stają się żółtozielonkawe. 

Trzon jest wysoki i smukły, osiąga nawet 24 cm. Na powierzchni ma wyraźne bruzdy. Miąższ grzyba ma kolor białawy, z różowawym lub żółtawym odcieniem, szczególnie pod skórą kapelusza.

Złotak wysmukły: gdzie występuje? 

Rozprzestrzenia się na razie w nadmorskich lasach. Można go spotkać w okolicy Łeby i innych okolicach na Pomorzu. Złotak wysmukły powoli opanowuje też inne regiony Polski: województwo podlaskie, kujawsko-pomorskie, lubelskie, świętokrzyskie. 

Przeczytaj: Grzyby opóźniają starzenie się mózgu. Wystarczą dwie porcje tygodniowo 

Złotaki wyrastają pojedynczo, zawsze w okolicach sosen, lubią też towarzystwo wrzosów. W wymienionych rejonach występują od lipca do października. Grzyby te rosną w ogromnych ilościach. Gatunek ten rozprzestrzenia się po całej Europie, zwłaszcza tam, gdzie są lasy sosnowe. Warto wspomnieć, że grzyb ten najprawdopodobniej wywodzi się z Łotwy, to tam zauważono go po raz pierwszy. 

Przeczytaj: Te 3 gatunki grzybów będą dostępne w sprzedaży. MZ rozszerzyło wykaz 

Złotak wysmukły: jak go przechowywać?

Grzyby można marynować, suszyć lub mrozić. Najmniej zdrowe są w zalewie octowej, jedzone okazjonalnie. Należy je przerabiać bezpośrednio po pozyskaniu, dopóki są świeże. Należy pamiętać o ich wcześniejszym dokładnym umyciu, aby usunąć szkodliwe zanieczyszczenia z ich powierzchni.

Grzyby: właściwości odżywcze 

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g jest mniej niż 50 kcal. Są bogate w błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom. Są źródłem białka, charakteryzują się dobrą przyswajalnością. 

Grzyby zawierają również żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Obfitują w witaminy, głównie z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2, B3.