Zielony ogórek – dlaczego warto go jeść? 13 korzyści

07.02.2020
Aktualizacja: 07.02.2020 16:42
Zielone ogórki – dlaczego warto je jeść? 13 korzyści
fot. Shutterstock

Zielony, świeży ogórek jest bardzo niedocenionym warzywem, a skrywa w sobie wiele tajemnic i właściwości bardzo korzystnych dla zdrowia. Dowiedz się, dlaczego warto jeść ogórki.

Co kryje w sobie ogórek?

Zielony ogórek jest niskokaloryczny (w 100 g jest tylko 15 kcal) i zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji:

  • witaminy (takie jak: witamina C, witamina K, witamina E, witamina A, witamina B6, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy),
  • minerały (takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan),
  • kukurbitacyny – substancje, które chronią przed rozwojem raka,
  • przeciwutleniacze,
  • błonnik pokarmowy,
  • sterole roślinne.

Większość tych cennych składników znajduje się w skórce ogórka. Jednak trzeba na nią uważać - dla niektórych osób może okazać się ciężkostrawna. Dzięki temu bogactwu cennych dla zdrowia składników, ogórek ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Ogórek odświeża oddech

Ogórek może być bardzo pomocny w niwelowaniu nieświeżego oddechu. Wystarczy położyć na język plasterek ogórka i trzymać go tam przez kilkadziesiąt sekund lub żuć przez kilkadziesiąt sekund. To pomoże odświeżyć oddech i ochłodzić usta.
Tę właściwość zawdzięcza chlorofilowi – zielonemu barwnikowi, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Łączy się on z toksynami i dzięki temu mniej ich dociera do organizmu. Poza tym ogórek zawiera substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, które zabijają zarazki, przyczyniające się do nieświeżego oddechu.  

Ogórek nawadnia organizm

Ogórek w prawie 95 proc. składa się z wody, dlatego jedząc go w upalne dni mimowolnie nawadniamy organizm. Na bazie ogórka może również przygotować ożywiający koktajl. Ogórek zawiera również ważne dla zdrowia minerały, np. potas, którego niedobór osłabia serce i podnosi ciśnienie krwi.

Ogórek ma działanie przeciwnowotworowe

Kukurbitacyna to substancja, która odpowiada za gorzki smak ogórka (zwłaszcza, gdy obieramy go zaczynając od nieodpowiedniej strony). Jednak ma ona bardzo cenną właściwość – hamuje wzrost komórek nowotworowych i prowadzi do ich śmierci (m.in. te odpowiedzialne za rozwój raka prostaty, raka trzustki, piersi, głowy i szyi).
Poza tym ogórek zawiera flawonoidy (m.in. fisetin), luteinę, saponiny, kwas kawowy oraz lignany (lariciresinol, secoisolariciresinol i pinoresinol), czyli substancje, które również mają działanie antynowotworowe.

Ogórek przeciwdziała obrzękom

Ogórek ma działanie moczopędne, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu i tym samym zapobiega pojawieniu się obrzęków, zwłaszcza nóg. Warzywo to oczyszcza też organizm z toksyn, przyspiesza metabolizm i działa przeciwzapalnie.

Ogórek obniża poziom cukru we krwi

Ogórek ma bardzo niski indeks glikemiczny (15) i dlatego mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę. Z najnowszych danych wynika, że regularne spożywanie tego warzywa może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, a także cholesterolu LDL. Zawarte w ogórku substancje stymulują uwalnianie insuliny przez trzustkę i tym samym przeciwdziałają hiperglikemii.

Ogórek pomaga w odchudzaniu

Ogórek jest niskokaloryczny, składa się głównie z wody, ale jest też bogaty w potrzebne organizmowi składniki i dlatego pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi bez ryzyka niedoborów ważnych składników. Jest idealnym pożywieniem dietetycznym.
Włókna tego warzywa świetnie wpływają na przemianę materii, pobudzają perystaltykę jelit (to warzywo polecane jest przy zaparciach).

Ogórek chroni mózg

Ogórek zawiera fisetynę – polifenol roślinny z grupy flawonoidów. Związek ten – jak wykazano w badaniach – poprawia pamięć i uczenie się, zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera. Chroni komórki nerwowe przed starzeniem się.

Ogórek reguluje ciśnienie krwi

Ogórki zawierają wiele włókien błonnika, potas i magnez. Składniki te działają skutecznie w regulacji ciśnienia krwi. Dlatego ogórek jest dobry w leczeniu zarówno wysokiego, jak i niskiego ciśnienia krwi.

Ogórek zapobiega zgadze i refluksowi

Ogórki zapobiegają nadmiernemu wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku, dlatego powinny go uwzględniać w diecie osoby cierpiące na zgagę. Warzywo też zmienia pH żołądka i pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z refluksem żołądkowo-przełykowym. Zawarte w ogórku włókna i woda oczyszczają też jelita ze złogów i dzięki temu pomagają utrzymać w optymalnym zdrowiu przewód pokarmowy.  

Ogórek pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową

Ogórek należy do grupy warzyw zasadotwórczych, tzn. takich które odkwaszają organizm. Dlatego polecany jest osobom, które zmagają się z częstymi infekcjami, mają mało energii, czują się zmęczone, mają problemy z koncentracją i pamięcią, a także pogorszył się stan ich skóry. Objawy te sugerują zakwaszenie organizmu.

Ogórek zmniejsza stany zapalne w organizmie

Wyciąg z ogórka pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie przez hamowanie aktywności enzymów prozapalnych. Warzywo to jest też bogatym źródłem krzemionki, jej zawartość dobrze wpływa na zdrowie stawów poprzez wzmocnienie tkanki łącznej. Picie koktajlów z dodatkiem ogórka poleca się osobom cierpiącym na artretyzm, bo pomaga zmniejszyć bóle stawów. Obniża się tym samym poziom kwasu moczowego.

Ogórek pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji

Zawarta w ogórkach woda w towarzystwie ważnych dla zdrowia składników, takich jak potas, magnez, krzem, nawilża i odżywia skórę od wewnątrz. Natomiast maseczki z ogórka działają na skórę od zewnątrz (odświeżają, oczyszczają i lekko ściągają cerę). Zawarta w ogórku witamina K delikatnie rozjaśnia cerę, a witamina C walczy z wolnymi rodnikami i opóźnia procesy starzenia się.
Położenie na kilka minut plasterków ogórka na powieki to jeden ze skutecznych sposobów redukujących worki i cienie pod oczami.
Zawarta w ogórku krzemionka sprawi, że włosy i paznokcie będą mocniejsze i bardziej błyszczące.

Ogórek leczy kaca

Aby uniknąć porannego bólu głowy lub kaca można zjeść kilka plasterków ogórka przed pójściem spać. Ogórki zawierają wystarczająco dużo witamin z grupy B, a także cukier i elektrolity. Pozwalają one uzupełnić wiele niezbędnych składników odżywczych i zmniejszyć nasilenie zarówno kaca, jak i bólu głowy.