Oceń
Regularne stosowanie cynamonu ma korzystny wpływ na organizm. Pewnie nie doceniasz tej popularnej przyprawy, a ma ona mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Czy wiesz, jak sprytnie włączyć ja do diety? I jaka ilość wspiera zdrowie?
- Jakie właściwości ma cynamon?
- Cynamon zmniejsza stany zapalne w organizmie
- Cynamon może obniżyć ryzyko chorób przewlekłych
- Cynamon to niemal bezkaloryczny zamiennik cukru
- Jaka ilość cynamonu ma działanie prozdrowotne?
- Jak stosować cynamon w codziennej diecie?
Wiadomo: nie ma magicznej pigułki, dzięki której można być po prostu zdrowym – stan zdrowia jest wypadkową naszego trybu życia: nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej, snu, a nawet ilości stresu, jakiego doświadczamy na co dzień. Czasami jednak małe zmiany w diecie mogą mieć spory wpływ na ogólny stan zdrowia. Jedną z nich może być wprowadzenie do niej odrobiny cynamonu.
Jakie właściwości ma cynamon?
Cynamon uważany jest za przyprawę mającą ogromny wpływ na zdrowie – nauka potwierdza te twierdzenia. W 2015 roku na łamach „Pharmacognosy Research” ukazała się publikacja, w której przeanalizowano różne doniesienia na temat cynamonu i stwierdzono, że jest on korzystny dla zdrowia ze względu na swoje działanie „przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe, antycholesterolowe". Wygląda więc na to, że to naprawdę cudowna przyprawa, zwłaszcza jeśli chodzi o zapobieganie chorobom cywilizacyjnym. Oto kilka ważnych faktów, które być może przekonają cię, by skorzystać z dobrodziejstw cynamonu.
Cynamon zmniejsza stany zapalne w organizmie
Cynamon zawiera przeciwutleniacze, a konkretnie polifenole, które pomagają neutralizować wolne rodniki powodujące uszkodzenia komórek w organizmie. Zmniejsza to stany zapalne w organizmie, a to z kolei pomaga to w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapobiega niektórym chorobom związanym z nadwagą. Dietetycy podkreślają, że cynamon zmniejsza masę ciała i ilość tkanki tłuszczowej na brzuchu. Badania wykazały też, że wpływa na regularność cykli miesiączkowych.
Cynamon może obniżyć ryzyko chorób przewlekłych
Kolejną ważną właściwością polifenoli w cynamonie jest to, że mogą zapobiegać chorobom przewlekłym. Jedzenie cynamonu może więc obniżać poziom cukru we krwi i zmniejszyć wrażliwość na insulinę, co sprawia, że jest idealną przyprawą dla osób z cukrzycą typu 2. Podobnie jest w przypadku osób zagrożonych chorobami serca – cynamon zapobiega takim schorzeniom poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Cynamon to niemal bezkaloryczny zamiennik cukru
Cynamon to przyprawa naturalnie słodka, a przy tym niemal bezkaloryczna (ilość kalorii zawartych w cynamonie można pominąć, bo używamy naprawdę niewielkich jego ilości – 1 łyżeczka to 10 kcal). Nie dość, że bezkaloryczny, to dodatkowo zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi, a tym samym wzrostom i spadkom poziomu energii, które wynikają ze spożywania dużych ilości białego cukru. Właśnie z tych powodów dietetycy uważają cynamon za idealny zamiennik cukru, który ani nie utrudnia utraty wagi, ani nie ułatwia przybierania na niej.
Jaka ilość cynamonu ma działanie prozdrowotne?
Aby korzystać z pozytywnego wpływu cynamonu na organizm, trzeba znaleźć sposoby, by dodać go do jedzenia – odrobina dodana do porannej kawy może bowiem nie wystarczyć. Skuteczna dawka cynamonu wynosi od 1 do 6 g dziennie, czyli od 1/2 do 2 łyżeczek. To jednak spora ilość. Na szczęście cynamon jest wszechstronną przyprawą.
Jak stosować cynamon w codziennej diecie?
Choć wydaje się niemożliwym, by zjeść 2 łyżeczki cynamonu dziennie, warto próbować. Dietetycy zalecają, by przede wszystkim starać się zastąpić cynamonem cukier w takich daniach, jak:
Cynamon jest też doskonałą przyprawą do zup, warzyw, ryb czy duszonego mięsa – dobrze równoważy słony smak.
Źródło: Eat This / „Pharmacognosy Research”
Oceń artykuł