Zamknij

Zamiennik soli. Czym zastąpić sól w diecie?

19.01.2021
Aktualizacja: 19.01.2021 12:42
Zamiennik soli
fot. Shutetrstock

Zamiennik soli nie musi obniżać walorów smakowych potrawy. Co więcej, odpowiednio dobrany, wzmocni smak, nadając mu odpowiednią "nutę". Sprawdź, jakie są zdrowe zmienniki soli.

Zamiennik soli to produkt poszukiwany przez nadciśnieniowców, rodziców małych dzieci i miłośników zdrowego żywienia. WHO szacuje, że gdyby globalne spożycie soli zostało zredukowane do zalecanego maksimum 5 g dziennie, to każdego roku można by uniknąć aż 2,5 miliona zgonów. Warto jednak podkreślić, że sól to bogate źródło jodu - pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy - dlatego też przed wprowadzeniem radykalnej modyfikacji diety warto zasięgnąć opinii lekarza.

Zamiennik soli: suszone grzyby

Zamiennikiem soli mogą być suszone, sproszkowane grzyby. Proszek grzybowy, czy inaczej mączka grzybowa, to świetny dodatek do zup, sosów, mięs, zapiekanek. Jeśli chcemy osiągnąć smak słony, to wybieramy borowiki lub borowiki z podgrzybkami. Z kolei sproszkowane kurki nadadzą potrawie pikanterii. Warto przypomnieć, że grzyby to bogate źródło składników odżywczych, m.in. przeciwdepresyjnego tryptofanu i przeciwmiażdżycowej lowastatyny, a także kwasów fenolowych o działaniu antyoksydacyjnym i polisacharydów pobudzających układ odpornościowy. Badania wykazały, że spożywanie dwóch porcji grzybów tygodniowy pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji. Proszek grzybowy można przygotować samemu albo kupić gotowy. Cena to około 20 zł za 100 g.

ZOBACZ:  Grzyby opóźniają starzenie się mózgu

Zamiennik soli: suszone pomidory

Zdrowym zamiennikiem soli mogą być także sproszkowane suszone pomidory. Pomidory swą prozdrowotną sławę zawdzięczają bogactwu witamin A, C i K, a także dużej ilości witaminy B6, kwasu foliowego i tiaminy. Są cennym źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu, miedzi i błonnika. Dzięki dużej zawartości likopenu, wykazującego silne działanie przeciwutleniające, pomidory zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów złośliwych oraz spowalniają starzenie się organizmu. Co ważne, proszek pomidorowy jest o połowę tańszy od proszku grzybowego. Cena za 100 g to około 10 zł.

ZOBACZ:  Wartości odżywcze pomidorów. Dlaczego warto je jeść?

Zamiennik soli: sól sodowo-potasowa

Zamiennikiem tradycyjnej soli kuchennej może być również sól sodowo-potasowa, o obniżonej zawartości sodu, za to z dodatkiem potasu. Sód reguluje zawartość wody w przestrzeniach międzykomórkowych i płynach ustrojowych. Z kolei potas sprawia, że woda przepłukuje komórki i usuwa z nich toksyny. Zapewnia również transport do komórek cennych wartości odżywczych. Równowaga sodowo-potasowa odpowiada za właściwą pracę mięśni, układu sercowo-naczyniowego i układu neurologicznego.

Jak ograniczyć sól w diecie?

Zdaniem ekspertów najprostszym sposobem na ograniczenie soli w diecie jest stosowanie odpowiednio dobranych przypraw. Ważna jest również technika przygotowania posiłków, która pozwala zachować maksimum smaku i ograniczyć konieczność dosalania. "Solenie potraw pod koniec gotowania pozwala zmniejszyć zawartość soli, bez ujemnego wpływu na walory smakowe potraw. W przypadku niektórych produktów (np. ziemniaków) pieczenie pozwala na mniejszy dodatek soli niż przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie" - radzi dr Anna Wojtasik w rozmowie z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: ncez.pl