Oceń
Zamiennik mięsa to nie tylko tofu. Burgery, klopsiki czy pieczeń przygotujesz z niedrogich i łatwo dostępnych produktów. Sprawdź szczegóły.
Zamiennik mięsa to produkt poszukiwany przez osoby, które zdecydowały się przejść na dietę roślinną, ale w pamięci zachowały smak ulubionych kotletów. Nic straconego. W kuchni świetnie sprawdzą się zamienniki mięsa, o ile wiemy, co z nich przygotować.
Zamiennik mięsa: seitan
Zamiennik mięsa seitan, zwany chińskim mięsem, to czysty gluten pozyskiwany z mąki pszennej po wypłukaniu skrobi. Można go wyrobić samemu, kupić gotowy proszek, a także znaleźć gotowe produkty. Seitan formujemy jak ciasto, gotujemy w całości, a następnie smażymy obtoczone plastry jak kotlety, podajemy w kawałkach - jak gulasz lub rozdrobniony - jako składnik sosu do makaronu. Na zimno posłuży jak schab na kanapki. Seitan jest lekkostrawny i nietłusty - zawartość tłuszczu to zaledwie 2%.
Zamiennik mięsa: TVP
Zamiennik mięsa to także TVP (z ang. textured or texturized vegetable protein), czyli teksturowane białko roślinne, produkowane z odtłuszczonej mąki sojowej. Z TVP przygotowywane są często kotlety sojowe. Minusem jest "gąbczasta" struktura, która nie każdemu pasuje.
Zamiennik mięsa: tempeh
Zamiennikiem mięsa może być również tempeh, czyli tradycyjny przysmak kuchni indonezyjskiej, wytwarzany z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji. Teksturą tempeh przypomina mięso ryby. Można z niego przygotować m.in. klopsiki lub usmażyć na patelni jak kotlety. Wędzony tempeh można także upiec w cienkich plastrach, a następnie zjeść jako... wegański bekon.
Zamiennik mięsa: burak
Zamiennikiem mięsa, powszechnie stosowanym w wege burgerach, jest burak. Ugotowane buraki ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, jajko i ulubione przyprawy. Formujemy burgery. Pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Zamiennik mięsa: kalafior
Zamiennikiem mięsa może być również kalafior. Ugotowany, zmiksowany kalafior łączymy z warzywami startymi na tarce i formujemy burgery. Pieczemy przez 40 min. w temperaturze 180 stopni. Surowego kalafiora możemy też pokroić "na kotlety", dodać curry i upiec jak steki.
Zamiennik mięsa: bobowina
Zamiennik mięsa, który zasługuje na uwagę, to także "bobowina", czyli "mięso z bobu". Zaletą jest krótki skład: woda, bób, białko grochu i przyprawy oraz fakt, że "bobowina" jest produktem bezglutenowym, co ma znaczenie dla osób chorujących na celiakię. Wegańska wątróbka, wegański strogonoff, wegański kebab, wegańskie curry, wegańskie szaszłyki - to wszystko przygotujesz z "bobowiny".
Źródło: kreaturkasmaku.blogspot.com, otwarteklatki.pl, FB Polskie Stowarzyszenie Wegańskie
Oceń artykuł

