Zamknij

Zamiennik mięsa. Czym zastąpić mięso w kuchni?

21.01.2021
Aktualizacja: 22.02.2021 07:01
Zamiennik mięsa
fot. Shutterstock

Zamiennik mięsa to nie tylko tofu. Burgery, klopsiki czy pieczeń przygotujesz z niedrogich i łatwo dostępnych produktów. Sprawdź szczegóły.

Zamiennik mięsa to produkt poszukiwany przez osoby, które zdecydowały się przejść na dietę roślinną, ale w pamięci zachowały smak ulubionych kotletów. Nic straconego. W kuchni świetnie sprawdzą się zamienniki mięsa, o ile wiemy, co z nich przygotować.

Zamiennik mięsa: seitan

Zamiennik mięsa seitan, zwany chińskim mięsem, to czysty gluten pozyskiwany z mąki pszennej po wypłukaniu skrobi. Można go wyrobić samemu, kupić gotowy proszek, a także znaleźć gotowe produkty. Seitan formujemy jak ciasto, gotujemy w całości, a następnie smażymy obtoczone plastry jak kotlety, podajemy w kawałkach - jak gulasz lub rozdrobniony - jako składnik sosu do makaronu. Na zimno posłuży jak schab na kanapki. Seitan jest lekkostrawny i nietłusty - zawartość tłuszczu to zaledwie 2%.

Zamiennik mięsa: TVP

Zamiennik mięsa to także TVP (z ang. textured or texturized vegetable protein), czyli teksturowane białko roślinne, produkowane z odtłuszczonej mąki sojowej. Z TVP przygotowywane są często kotlety sojowe. Minusem jest "gąbczasta" struktura, która nie każdemu pasuje.

Zamiennik mięsa: tempeh

Zamiennikiem mięsa może być również tempeh, czyli tradycyjny przysmak kuchni indonezyjskiej, wytwarzany z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji. Teksturą tempeh przypomina mięso ryby. Można z niego przygotować m.in. klopsiki lub usmażyć na patelni jak kotlety. Wędzony tempeh można także upiec w cienkich plastrach, a następnie zjeść jako... wegański bekon.

Zamiennik mięsa: burak

Zamiennikiem mięsa, powszechnie stosowanym w wege burgerach, jest burak. Ugotowane buraki ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, jajko i ulubione przyprawy. Formujemy burgery. Pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.

Zamiennik mięsa: kalafior

Zamiennikiem mięsa może być również kalafior. Ugotowany, zmiksowany kalafior łączymy z warzywami startymi na tarce i formujemy burgery. Pieczemy przez 40 min. w temperaturze 180 stopni. Surowego kalafiora możemy też pokroić "na kotlety", dodać curry i upiec jak steki.

Zamiennik mięsa: bobowina

Zamiennik mięsa, który zasługuje na uwagę, to także "bobowina", czyli "mięso z bobu". Zaletą jest krótki skład: woda, bób, białko grochu i przyprawy oraz fakt, że "bobowina" jest produktem bezglutenowym, co ma znaczenie dla osób chorujących na celiakię. Wegańska wątróbka, wegański strogonoff, wegański kebab, wegańskie curry, wegańskie szaszłyki - to wszystko przygotujesz z "bobowiny".

Źródło: kreaturkasmaku.blogspot.com, otwarteklatki.pl, FB Polskie Stowarzyszenie Wegańskie