Zakwas z buraków na odchudzanie i odporność. Pij szklankę dziennie i zobacz, jak zareaguje twoje ciało

21.10.2019
Aktualizacja: 21.10.2019 16:03
Zakwas buraczany na odchudzanie i odporność.
fot. Shutterstock

Coraz więcej osób świadomych dobroczynnego wpływu zakwasów na organizm sięga po nie. Zakwas buraczany doskonale wpływa na odchudzanie i odporność. Można pić go przez cały rok, ale jesień jest szczególnym momentem. Wtedy nasza odporność jest obniżona, a nasz organizm potrzebuje wzmocnienia. Poniżej przedstawiamy wskazówki związane z zakwasami.

Jak stosować zakwasy w codziennej diecie?

Zakwas tak jak każdy probiotyk należy pić systematycznie z rana, będąc na czczo. Współcześni naukowcy, lekarze i specjaliści od spraw zdrowego żywienia coraz częściej podkreślają wagę spożywania kiszonek w codziennej diecie. Podczas procesu fermentacji w zakwasie powstaje kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy.

Ważna informacja

Kwas mlekowy to związek, który wpływa na stan skóry, przewodu pokarmowego i narządów rodnych. Spełnia istotną funkcję w utrzymaniu prawidłowego środowiska w utrzymaniu prawidłowego środowiska w przewodzie pokarmowym, a u kobiet również w drogach rodnych. Najlepszym źródłem pałeczek Lactobacillus i wytworzonego przez nie kwasu mlekowego są przetwory mleczne – kwaśne mleko, jogurty, kefiry.

Równowaga odpornościowa może zostać bardzo szybko zachwiana po kuracji antybiotykami lub innymi lekami. Naprawianie tego stanu i powrót do równowagi może trwać nawet kilka lat. Dlatego rekomendujemy picie zakwasu systematycznie, najlepiej codziennie rano. Zacznij od niewielkiej ilości (50 ml), żeby oswoić organizm z żywymi szczepami „dobrych bakterii”. Następnie można zwiększyć dawkę i pić nawet szklankę lub więcej dziennie.

W samych burakach tkwi niesamowita moc – oczyszczają krew, poprawiają metabolizm, pomagają pokonać nadciśnienie, poprawiają pracę nerek i wątroby. Zakwas buraczany zawiera dwa razy więcej witaminy C niż same buraki. Jest naturalnym lekiem na zaparcie, wspomaga proces wydalania kwasu moczowego, metabolizmu i trawienia. To podstawowe właściwości, które sprawiają, że zakwas ten jest rekomendowany w odchudzaniu. Podkreśla się jeszcze inne korzyści dla zdrowia.

Zakwas z buraków dostarcza magnez, wapń, potas, żelazo. Oprócz witaminy C zawiera również witaminę A i B. PMa silne działanie antyoksydacyjne, zapobiega nowotworom, a także procesowi starzenia się. Poprawia odporność, dlatego zaleca się go w rekonwalescencji. Można go stosować jako lek na katar, anginę, przeziębienie.

Zakwas z buraków: przepis

Świeży zakwas buraczany jest wyjątkowy w smaku: jak go przygotować?

Do przygotowania potrzebne będą:

  • 1 kg buraków,
  • 2 litry wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • skórka żytniego chleba.

Przygotowanie: do słoika włóż skrojone buraki. Zalej przegotowaną i ostudzoną wodą. Dodaj też cukier i skórkę chleba. Słój zakryj gazą i odstaw na 5-7 dni. Skórkę chleba usuń wraz z pianką, zrób to po 2 dniach. Zakwas przecedź i przelej do słoików. Przechowuj go w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Przeczytaj: Kwas foliowy w ciąży: uwaga na preparaty multiwitaminowe