Zamknij

Wspiera serce, leczy przeziębienia i bezsenność. Właściwości głogu

15.09.2021
Aktualizacja: 18.09.2021 17:56
Wspiera serce, leczy przeziębienia i bezsenność. Właściwości głogu
fot. Shutterstock

Wiosną głóg łatwo poznać po pięknych, drobnych kwiatach. Jesienią zamieniają się one w mięsiste, czerwone owoce. Zarówno kwiaty, jak i owoce głogu mają wiele korzyści dla zdrowia. W czym może pomóc głóg i kto powinien po niego sięgnąć?

Głóg to nazwa, która dotyczy wielu roślin należących do rodziny Crataegus. W Polsce najczęściej rosną trzy odmiany głogu: głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy oraz głóg pośredni. Rośliny najczęściej przybierają postać kilkumetrowych krzewów lub drzew. Ozdabiają je zazwyczaj czerwone owoce, chociaż barwa głogu może różnić się w zależności od gatunku (zdarza się, że owoce są żółte, zielone lub ciemnofioletowe). Jak głóg działa na organizm i w jaki sposób wykorzystać walory zdrowotne pięknej rośliny?

Głóg – korzyści dla zdrowia

Cenne substancje znajdują się zarówno w kwiatach, jak i owocach głogu. Kwiaty rośliny są bogatym źródłem witamin (m.in. B i C), amin, fitosteroli, garbników, flawonoidów i fenelokwasów. Wszystkie te związki wykazują aktywne działanie lecznicze. Owoce głogu zawierają pektyny (rodzaj błonnika), a także wiele ważnych minerałów (potas, wapń, magnez, fosfor i sód).
Dlaczego głóg jest tak korzystny dla naszego zdrowia? Oto jak działa roślina:

  • wspiera układ odpornościowy,
  • przyśpiesza rekonwalescencję organizmu,
  • działa uspokajająco,
  • stymuluje pracę jelit (działa rozkurczowo na ich mięśnie gładkie),
  • pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze,
  • poprawia przepływ krwi w organizmie,
  • chroni przed miażdżycą,
  • łagodzi stany zapalne,
  • walczy z wolnymi rodnikami,
  • działa przeciwalergicznie,
  • dotlenia organizm,
  • opóźnia proces starzenia się skóry,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • pomaga w procesie odchudzania,
  • leczy nawracające bóle głowy,
  • niweluje dolegliwości związane z przewlekłym stresem.

Jak zbierać głóg?

Do celów leczniczych możemy użyć zarówno kwiatów, jak i owoców głogu. Świeże kwiaty zbierzemy w czerwcu, natomiast dojrzałe owoce pojawiają się na przełomie września i października. Kwiaty i owoce głogu są wykorzystywane także do produkcji wielu leków dostępnych w aptekach (głównie w środkach nasercowych i obniżających ciśnienie). Wyciąg z głogu dodawany jest również do preparatów uspokajających.

Głóg: stosowanie

Owoców głogu raczej nie powinno się spożywać na surowo. Suszone kwiaty i świeże owoce mogą być wykorzystywane do sporządzenia zdrowotnych naparów. Wystarczy zalać kwiaty lub owoce głogu wrzątkiem, a następnie przecedzić. Zalecana dzienna dawka głogu dziennie to 2 filiżanki. Z głogu przygotowuje się również przetwory, syropy, soki i herbaty.

Głóg: kto nie powinien go spożywać? Przeciwwskazania i skutki uboczne

Mimo że głóg posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, istnieją pewne przeciwwskazania do jego spożywania. Głogu nie powinny przyjmować osoby z niskim ciśnieniem tętniczym, ponieważ roślina dodatkowo je obniży, co może spowodować niebezpieczne omdlenia, a nawet utratę przytomności. Pacjenci, którzy stosują preparaty na serce, powinni omówić przyjmowanie głogu z lekarzem prowadzącym, ponieważ roślina może wchodzić w interakcje z lekami.Spożywania głogu nie zaleca się dzieciom poniżej 12 roku życia oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Źródło: izielnik.pl/apteline.pl/ktomalek.pl