Wiśnie: nowa broń w walce z zespołem metabolicznym

08.05.2019 13:59
Wiśnie
fot. Shutterstock

Z pilotażowego badania opublikowanego w Journal of Functional Foods wynika, że wiśnie Montmorency mogą przyczynić się do zmniejszenia objawów zespołu metabolicznego. To kolejny przykład zastosowania tych owoców w medycynie. 

Wiśnia Montmorency to odmiana wiśni pospolitej, charakteryzująca się kwaskowatym smakiem. We Francji produkuje się z niej wódkę, w USA i Kanadzie jej owoce są wykorzystywane w przemyśle cukierniczym, m.in. do wypieku tzw. cherry pie. Ze względu na wysoką koncentrację prozdrowotnych składników odżywczych wiśnie od lat pozostają pod lupą naukowców. Teraz okazuje się, że mogą pomóc także w walce z zespołem metabolicznym.

Składniki odżywcze wiśni

Prozdrowotną sławę wiśnie zawdzięczają wyjątkowo wysokiej koncentracji flawonoidów m.in. cyjanidyny, antocyjanów, procyjanidyn.

W medycynie sportowej ekstrakty wiśni Montmorency stosowane są jako preparaty wspomagające proces regeneracji mięśni. Badania wykazały również, że spożywanie około 250 g świeżych wiśni dziennie obniża poziomu kwasu moczowego i zapobiega atakom dny moczanowej.

Z badań opublikowanych w Journal of Functional Foods wynika, że wiśnie Montmorency mogą pomóc obniżyć skurczowe ciśnienie krwi i poziom insuliny u dorosłych z zespołem metabolicznym.

Zespół metaboliczny

Zespół metaboliczny, nazywany również zespołem X, charakteryzuje się licznymi zaburzeniami metabolicznymi. Szacuje się, że kryteria jego rozpoznania w Polsce spełnia ponad 25 proc. społeczeństwa, czyli około 10 milionów Polaków! Częstotliwość występowania rośnie wraz z wiekiem, a po 65. roku życia wynosi aż 38 proc.!

Wiśnie w leczeniu zespołu metabolicznego

Naukowcy z Uniwersytetu Hertfordshire w Hatfield przeprowadzili pilotażowe badanie nad zastosowaniem ekstraktu z wiśni w zespole metabolicznym. Jedenastu ochotnikom podawano sok wiśniowy, suplement diety w postaci tabletek oraz placebo. W trakcie badania mierzono biomarkery sercowo-metaboliczne.

Okazało się, że zarówno sok, jak i tabletki znacznie zmniejszyły skurczowe ciśnienie krwi i poziom insuliny w porównaniu z placebo. Co ważne, nie było znaczącej różnicy między efektem zastosowania soku i tabletek.

Autorzy badania zwracają uwagę na fakt, że jest to pierwsze badanie mające na celu zbadanie pełnego spektrum warunków, które składają się na zespół metaboliczny. „Najważniejszą odpowiedzią sercowo-naczyniową zaobserwowaną w badaniu była znaczna redukcja skurczowego ciśnienia krwi przez pierwsze dwie godziny po spożyciu ekstraktu z wiśni. Wyjątkowy skład wiśni, w tym synergiczny wpływ antocyjanów, innych polifenoli i błonnika, może być tutaj kluczowy” – napisał Terun Desai, koordynator badania z Uniwersytetu Hertfordshire.

Źródło: wholefoodsmagazine.com; Ilustrowany katalog odmian wiśni, Instytut Ogrodnictwa Skierniewice