Czy produkty „light” i „fit” są zdrowe?

Aleksandra Supryn
23.09.2015 13:25
Czy produkty „light” i „fit” są zdrowe?
fot. Czy produkty „light” i „fit” są zdrowe?

Podczas diety odchudzającej bardzo często sięgamy po produkty mniej kaloryczne ze słowem „light” czy „fit” w nazwie. Ślepo wierzymy w to, że pomogą nam szybciej zrzucić kilogramy i bardzo często nie czytamy nawet składu. Okazuje się, że wiele z nich to nasi fałszywi przyjaciele. 

O tym co naprawdę kryją w sobie produkty „fit” i „light” opowiada dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia ‒ Hanna Stolińska.

Gdy chcemy schudnąć możemy sięgnąć po produkty „light”. Są one mniej energetyczne niż produkty wyjściowe ‒ mają 30 proc. mniej tłuszczu. Nie powodują również próchnicy.

Jeśli chodzi natomiast o produkty ze słowem „fit” lub „lekki” w nazwie to nie są one kontrolowane żadnymi regulacjami prawnymi. Zdarza się, że są bardziej energetyczne niż produkty wyjściowe. Aby zachować smak, producenci podnoszą zawartość tłuszczu lub dodają sztuczne słodziki i ulepszacze smaku.

Osoby jedzące niskokaloryczne produkty często wpadają również w pułapkę. Myślą, że jeśli coś ma mniej kalorii to mogą zjeść tego więcej. Hanna Stolińska tłumaczy, że jej pacjenci często zjadają na raz całą paczkę pieczywa chrupkiego, wafli ryżowych lub bezcukrowych ciastek. Dodaje również, że jedzenie „light” możemy jeść tylko raz na jakiś czas i zdecydowanie nie powinniśmy opierać na nim całego jadłospisu.

Źródło: newsrm.tv