Ulubione produkty dietetyków. Czy są na twojej liście zakupowej?

03.07.2020
Aktualizacja: 03.07.2020 12:09
Ulubione produkty dietetyków
fot. Shutterstock

Mary Ellen Phipps jest dietetykiem i diabetykiem. Gdy była dzieckiem zdiagnozowano u niej cukrzycę typu 1. Prowadzi własną stronę internetową, na której dzieli się swoimi radami i przepisami. Jej motto, to zdrowa kuchnia, łatwe przepisy i potrawy, które dadzą radość ze wspólnego biesiadowania. Zobacz listę jej ulubionych produktów, które nie tylko pomagają zachować odpowiednią wagę, ale – co ważne – utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. 

Awokado

To numer jeden każdego dietetyka. Zawarty w awokado tłuszcz jest przyjacielem naszego organizmu. Pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi po posiłkach, a także dodaje potrawom smaku oraz lepszą konsystencję. Ten owoc może być podstawą dipów i past, dodatkiem do kanapek oraz sałatek. Idealnie sprawdza się też w koktajlach oraz deserach.

Jajka organiczne

Jajka mają bardzo wiele ważnych dla zdrowia substancji, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy A i E. Jajka pochodzące z ekologicznych hodowli są smaczniejsze, zawierają więcej substancji odżywczych. Można je jeść na twardo, na miękko, smażone – zawsze doskonale smakują. Dodaj jajko sadzone na podpieczony tost pełnoziarnisty – to proste i szybkie w przygotowaniu śniadanie da ci energię na cały dzień.

Ogórki

Ogórki nie mają one zbyt wiele witamin i minerałów, ale całkiem przyzwoitą ilość błonnika oraz – co bardzo ważne – wody. Są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Można je spożywać w formie przekąski (np. do jedzenia z dodatkiem hummusu), są też świetnym składnikiem sałatek czy dodatkiem na kanapki.

Hummus

Aby uniknąć gwałtownego wzrostu lub spadku cukru we krwi potrzebne są trzy rzeczy: błonnik, tłuszcz i białko. Hummus jest produktem, który zawiera wszystkie trzy składniki. Może zastąpić masło na kanapce, może być sosem do sałatek lub dipem do przekąsek. Możliwości jego zastosowania jest bardzo wiele. Hummus najlepiej zrobić samemu w domu albo szukać w sklepach na dziale ze zdrową żywnością (patrz koniecznie na skład hummusu, kupuj tylko ten, które ma naturalny skład).

Borówki i maliny

Okrzyknięto je superowocami. Są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, a także przeciwutleniaczy. Borówki i maliny to świetny sposób na dodanie słodyczy bez użycia cukru (są słodkie, choć zawierają najmniej cukru spośród wszystkich owoców jagodowych). Można je jeść na surowo, można je mrozić (nie tracą swoich właściwości i konsystencji) lub robić z nich przetwory (dżemy, soki) bez dodatku cukru. Idealnie smakują z domowej roboty mrożonym jogurtem.

Jogurty z pełnego mleka

Zarówno mleko, jak i jogurty zawierają naturalnie występujący cukier zwany laktozą. Niestety większość produktów mlecznych dostępnych w sklepach zawiera również dodatek cukru (i to całkiem sporo). Spożycie beztłuszczowego produktu wraz z dodatkiem cukru skończyłoby się tragicznie, bo bez tłuszczu laktoza bardzo szybko by się wchłonęła i poziom cukru we krwi znacznie by się podniósł. Inaczej jest w przypadku jogurtów z pełnego mleka, tłuszcz działa jako potencjalny bufor dla wzrostu poziomu cukru we krwi. Opóźnia również wchłanianie węglowodanów, co skutkuje utrzymaniem energii. Zatem tłuszcz nie tylko dodaje smaku, ale również chroni nas przez skokami cukru we krwi.

Pieczywo pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste są znacznie lepsze niż te wysokoprzetworzone. O tym wie każdy z nas. W pieczywie pełnoziarnistym możemy korzystać z całego bogactwa składników znajdujących się w ziarnie, a więc przeciwutleniaczy, tłuszczu i błonnika. Składniki te są usuwane podczas robienia białego chleba. Pełnoziarniste pieczywo zawiera również witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, żelazo i włókno. Dodając do niego jajko, awokado lub hummus zyskamy smaczną i łatwą w przygotowaniu przekąskę.

Masło orzechowe (ale te naturalne, najlepiej domowej roboty)

Masła z orzechów i nasion zawierają znaczną ilość tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu, korzystnego dla naszego serca. Masła przygotowane z nasion i orzechów są bogate zarówno w jednonienasycone, jak i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA i PUFA). Oba są znane z właściwości obniżających poziom "złego cholesterolu LDL" i trójglicerydów. Tego typu produkt wpływa korzystnie na zdrowie serca, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2, a nawet obniża ryzyko otyłości. W sklepach najlepiej jest szukać masła orzechowego bez dodatku cukru i olejków. Można też zrobić je w domu (np. z orzechów nerkowca).

Takich zdrowych produktów jest znacznie więcej, ale te zawsze powinny znaleźć się na twojej liście zakupowej.

Źródło: healthline.com/ dietetycy.org.pl