Historia truskawek – dlaczego są takie zdrowe?

Monika Piorun
01.06.2016 15:52
Historia truskawek – dlaczego są takie zdrowe?
fot. Dzięki botanikowi króla Ludwika XIV świat poznał smak truskawek, które w rzeczywistości są krzyżówką dwóch odmian poziomek

Truskawka to tak naprawdę… poziomka, a właściwie krzyżówka odmiany poziomki chilijskiej z wirginijską, którą zaledwie 200 lat temu stworzył botanik króla Ludwika XIV.

Choć wydaje się, że truskawki goszczą w naszym menu od zawsze, to jednak wbrew pozorom są całkiem nowym wynalazkiem, którego początki sięgają czasów francuskiego Króla Słońce.

Gdyby pewnego dnia słynący z despotycznych rządów władca nie otrzymał w darze nadzwyczaj wielkiej poziomki, świat mógłby nigdy nie poznać smaku truskawek.

W czasach, gdy mapa świata wyglądała trochę inaczej niż dzisiaj, ekspedycje na tereny dzisiejszej Ameryki Południowej miały w sobie coś ze współczesnych „Misji na Marsa”. Europejskie podboje dzikich lądów obfitowały w nowości, które wydawały się wtedy czymś niesamowitym i zupełnie nadzwyczajnym.

Gdy na świecie istniały tylko poziomki

Legenda głosi, że polska nazwa truskawek prawdopodobnie pochodzi od imitowania dźwięku „trusk”, które towarzyszy łamaniu ich zielonych liści.

Z jednej z takich wypraw, francuski uczony Amédée-François Frézier, który zajmował się opisywaniem roślin spożywanych przez Indian, z terenów dzisiejszego Chile przywiózł niespotykanie wielką sadzonkę poziomek, które specjalnie dla Ludwika XIV – wielbiciela tych smacznych owoców – postanowiono posadzić w królewskich ogrodach.

Niestety rośliny zupełnie się nie przyjęły, dlatego nadworny botanik Antoine Nicolas Duchesne postanowił skrzyżować odmianę pochodzącą z Ameryki Południowej z dotychczas znaną odmianą poziomki wirginijskiej, co okazało się strzałem w dziesiątkę.

Choć za odkryciem truskawek stoją Francuzi, to jednak dla społeczeństwa na szeroką skalę udostępnili je Anglicy, którzy już w 1830 roku zaczęli je sprzedawać w sklepach z delikatesami. Obniżyli też ich cenę, ponieważ nad Sekwaną były na tyle drogie, że uważano je powszechnie za królewski przysmak.

Nic dziwnego, że to Francuzi – mistrzowie sztuki kulinarnej – odkryli dla świata truskawki. Udowodnili też, że najlepiej smakują w połączeniu z szampanem (szczególnie oryginalnym).

W truskawkach jest więcej witaminy C niż w cytrynach

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryna. Nie brakuje też im pozostałych witamin (m.in. witaminy A, witamin z grupy B, witaminy PP), a także żelaza, wapnia, manganu, magnezu i fosforu. Dzięki sporej ilości flawonoidów wspomagają także potencję.

(Przeczytaj: Dieta bogata w borówki i truskawki zastąpi pigułkę na potencję)

fot. pinterest.com

Wybielają zęby i wzmacniają serce

Jeśli często jesz truskawki, zapobiegasz osadzaniu się kamienia nazębnego. Ze względu na właściwości antybakteryjne łagodzą też stany zapalne w jamie ustnej. Okazuje się, że owoce te mają doskonały wpływ na florę bakteryjną jelit.

Według zasad Kuchni Pięciu Przemian zalicza się je do roślin o działaniu wychładzającym na organizm, dlatego doskonale sprawdzają się podczas upałów.

Naukowcom z Uniwersytetu Warwick udało się także odkryć, że truskawki pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca. Zawarte w nich mikroelementy sprzyjają także spalaniu zbędnego tłuszczu, pomagają osobom cierpiącym na anemię i usprawniają pracę nerek obniżając poziom toksyczności moczu.

Owoce te mają również zdolność do neutralizowania substancji toksycznych pojawiających się w krwi. Chronią przed miażdżycą, a dzięki temu, że zawierają brom, mogą przeciwdziałać bezsenności. Ze względu na obecny w ich składzie kwas elegonowy, który potrafi neutralizować substancje rakotwórcze przenikające do DNA, poleca się je osobom cierpiącym na raka.

Nie można pominąć ich znaczenia dla urody. Maseczka z truskawek może doskonale sprawdzić się w przypadku cery trądzikowej. Wspaniale nawilża skórę, pomaga ją rozjaśniać i usuwać piegi.

Zaczynamy sezon truskawkowy!

Jak Wam w tym roku smakują truskawki?

Zobacz także

___

zdrowie.radiozet.pl/π