Zamknij

Trujący chwast można pomylić z rukolą. Zobacz jak go odróżnić [zdjęcie]

04.08.2021
Aktualizacja: 04.08.2021 11:14
Jak od odróżnić rukolę od starca pospolitego?
fot. Shutterstock

Liście powszechnie występującego w Polsce chwastu mogą do złudzenia przypominać liście rukoli. Zobacz, jak je od siebie odróżnić. 

Senecio vulgaris, czyli starzec pospolity, to chwast, który może nieźle namieszać w naszym zdrowiu. Spożywanie tej rośliny jest bardzo niebezpieczne. Zawiera ona bowiem wiele trujących dla nas związków chemicznych, m.in. enecjoninę, senecynę, kwercetynę, kwas fumarowy czy pyrralizydynę. Związki te mają działanie mutagenne, kancerogenne i  hepatotoksyczne i przez to mogą zaburzać pracę układu pokarmowego, a także uszkadzać narządy wewnętrzne, takie jak wątroba czy trzustka.

Jest to roślina trująca, chwast pospolity rosnący wszędzie na łąkach, w przydomowych ogródkach i właśnie dlatego o nim piszemy. Jest on do złudzenia podobny, a właściwie jego liście, do innej jadalnej i zdrowej dla nas rośliny – rukoli. Na pierwszy rzut oka trudno oba liście odróżnić. Różnice zaczynają być widoczne dopiero po bliższym przyjrzeniu się.
Różnica jest również wyczuwalna w smaku. Rukola jest ostra, lekko szczypiąca, ma posmak orzechowy. Natomiast starzec pospolity jest gorzki i kwaśny. Jednak te różnice mogą być niewyczuwalne, gdy dodamy do sałatki sos.

shutterstock_1994980175_rukola i starzec12
fot.

Oczywiście zjedzenie jednego liścia starca pospolitego nie zabije nas, ale roślina ta spożywana regularnie może przyczynić się do nieodwracalnych zmian w wątrobie i trzustce, dlatego jest tak niebezpieczna. Objawy zatrucia starcem pospolitym są widoczne dopiero po jakimś czasie.

Kilka lat temu niemieckie media obiegała wiadomość o tym, że w jednym z tamtejszych sklepów klient kupił opakowanie rukoli, w której znajdowały się liście starca pospolitego. Informację tę potwierdził Instytut Farmaceutyczny w Bonn, który przepadał wspomniane opakowanie. Z analiz tej instytucji wynikało, że w opakowaniu rukoli znajdowało się 2500 mikrogramów trucizny, a niebezpieczna dawka to ponad 1 mikrogram dziennie. Od tego czasu bardzo wiele się zmieniło. Producenci dokładają wielu starań, by podobne przypadki nie miały miejsca. Do odróżnienia tych roślin stosuje się spektroskopię w podczerwieni (została ona opisana w "Journal of the Science od Food and Agriculture" jako skuteczne narzędzi do różnicowania obu roślin).

Jednak do pomyłki może dojść zawsze, zwłaszcza gdy rukolę uprawiamy w przydomowym ogródku. Jakie jest rozwiązanie tej sytuacji? Zanim wrzucimy rukolę do sałatki (także tę kupowaną w sklepie) należy przejrzeć jej liście i sprawdzić, czy nie ma w nich liści starca pospolitego.

Źródło: pro-test.pl/ pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ wikipedia