Trucizna na talerzu: jadalne kwiaty, które mogą być szkodliwe dla zdrowia

14.11.2018 16:06

Parzysz herbatkę z krwawnika? Płatki ogórecznika dodajesz do sałatki? Żmijowcem dekorujesz ciasta? Uważaj! Aż 16 z 23 popularnych kwiatów stosowanych w kuchni zawiera toksyny!

Trucizna na talerzu: jadalne kwiaty, które mogą być szkodliwe dla zdrowia fot. shutterstock

Kojarzysz to uczucie, które wywołuje w Tobie danie udekorowane bratkiem? Twój kompan energicznie zabiera się do pałaszowania, a Ty bezradnie grzebiesz widelcem w talerzu, zastanawiając się, jak wybrnąć z sytuacji. Wyjścia są dwa. Albo udajesz twardziela i bez mrugnięcia okiem wciągasz wszystko, łącznie z papierową dekoracją, którą mało przytomny kucharz umieścił na talerzu. Albo wrodzona skłonność do ryzyka nie pozwala Ci na nawet najmniejsze szaleństwo, więc wszystkie wątpliwe elementy konsekwentnie upychasz pod sałatę.

Toksyny na talerzu

Wydawać by się mogło, że w dobrej restauracji powinieneś raczej wykazać się odważną postawą. Zgodnie z żelazną zasadą dekorowania talerza każdy element powinien być jadalny. Bądź jednak uważny. „Jadalny“ to nie to samo, co „korzystny dla zdrowia“.

Duńscy naukowcy z National Food Institute i Danish Veterinary and Food Administration odwiedzili 150 restauracji, żeby sprawdzić, jakich gatunków roślin używa się do dekoracji talerza. Aż 16 z 23 jadalnych kwiatków stosowanych w gastronomii zawierało toksyczne związki.

Czarna lista jadalnych roślin

Dziewięć kwiatów serwowanych w duńskich restauracjach i punktach gastronomicznych zawierało znane toksyczne związki. W dwóch znaleziono bliżej niezidentyfikowane toksyczne substancje. Natomiast pięć pozostałych kwiatów zakwitło na roślinach zawierających toksyny. Warto podkreślić, że substancje określane mianem „toksycznych“ zostały wcześniej zweryfikowane na podstawie badań wykazujących szkodliwy wpływ na ludzi i zwierzęta.

Rośliny stosowane w gastronomii, które zidentyfikowano jako potencjalnie szkodliwe dla zdrowia:

  • Aksamitka wąskolistna
  • Czosnaczek pospolity
  • Farbownik lekarski
  • Fiołek trójbarwny
  • Gajowiec żółty
  • Groszek nadmorski
  • Jasnota biała
  • Krwawnik pospolity
  • Marchew zwyczajna
  • Nasturcja większa
  • Nagietek lekarski
  • Ogórecznik lekarski
  • Przytulia wonna
  • Wierzbówka
  • Żarnowiec miotlasty
  • Żmijowiec

Naukowcy tłumaczą, że toksyny zawarte w kwiatach służących do dekoracji talerzy występują w tak znikomych ilościach, że nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Zwracają jednak uwagę na fakt, że konieczne jest dokonanie przeglądu wszystkich dzikich roślin stosowanych w gastronomii.

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Zioła, które leczą. Co warto mieć w domowej apteczce? 

Lawenda – naturalny antybiotyk i lek na bezsenność

Zabójcy na łące. Zobacz, jakich roślin unikać
 

Źródło: dailymail.co.uk
--------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ka

Oceń