Można z niego zrobić kotleta i sernik. Tofu czy jest zdrowe?

16.06.2019
Aktualizacja: 04.07.2019 11:31
Tofu

Ten uniwersalny, starożytny produkt  ma różnorodne smaki i tekstury i jest stosowany w przepisach od koktajli po frytki warzywne. Zobacz czym jest tofu i jaka jest jego wartość odżywcza.

Tofu od wieków pojawia się na stołach w całej Azji. Chociaż pierwsza pisemna wzmianka pochodzi z około 950 rne, niektórzy historycy uważają, że istniało ono co najmniej 1000 lat wcześniej. Jedna z teorii głosi, że po raz pierwszy wyprodukowano je, gdy pewien kucharz przyprawił rozgrzane mleko sojowe solą morską, powodując jego granulację i przypadkowe wyprodukowanie skrzepu sojowego, który teraz nazywamy tofu.

Tofu kiedyś i dziś

Tofu dotarło do Japonii w 1100 roku. Prawdopodobnie było wprowadzone przez mnichów buddyjskich, którzy stosowali diety wegetariańskie. W rzeczywistości wczesne sklepy sprzedające tofu mogły znajdować się w świątyniach i klasztorach. Podróżni ostatecznie przywieźli tofu do wszystkich części Azji. Dziś jest to prawdopodobnie najważniejszy składnik  spożywany w Hong Kongu, Korei i Singapurze. W Japonii, gdzie dorośli spożywają od jednej do dwóch porcji żywności sojowej dziennie, tofu stanowi około połowy wszystkich konsumowanych produktów sojowych. W  Ameryce  Północnej, tofu popularne było wśród imigrantów z Azji. Dopiero w latach 70. zaczęło pojawiać się w menu poza tymi społecznościami, głównie w odpowiedzi na zainteresowanie naturalną żywnością i bezmięsną dietą. Dzisiaj tofu można znaleźć w sklepach spożywczych w niemal każdym zakątku świata. To także podstawa analogów mięsa i sera. Tofu hot-dogi, twaróg, śmietana i majonez stanowią zupełnie nową generację tego starożytnego produktu.

Jakie mamy rodzaje tofu na rynku?

Procedura tworzenia wszystkich typów tofu odbywa się według tych samych zasad ogólnych. Najpierw dodaje się koagulant do mleka sojowego - płynu otrzymywanego z moczonej w wodzie soi. Skoagulowane mleko można spożywać i właśnie w ten sposób otrzymuje się bardzo delikatne, często używane do deserów i sosów oraz jako zastępnik jajka, silken tofu. Można także pozwolić na utworzenie skrzepu z mleka sojowego, który następnie jest odsączany i prasowany w bloki. Tak powstają inne rodzaje tofu, które używane są często w daniach wytrawnych. Zwykłe tofu sprzedawane jest w bloczkach. Może mieć ono konsystencję od miękkiej do bardzo zwartej,  w zależności od zawartości wody. Wybierając tofu, aby pasowało do przepisu, warto wiedzieć, że jego twardsze rodzaje można podsmażyć i grillować, podczas gdy mniej twarde rodzaje nadają się do zup, koktajli i deserów.

Wartości odżywcze tofu

Zawartość składników odżywczych w tofu jest bardzo zróżnicowana w zależności od tego, jak jest wytwarzane. Ogólnie rzecz biorąc, im twardsze tofu, tym więcej kalorii, białka i tłuszczu będzie zawierać. Zawartość wapnia zależy od rodzaju koagulanta użytego do wytworzenia tofu. Obecnie tofu częściej wytwarza się przy użyciu siarczanu wapnia. Badania pokazują, że wchłanianie tego składnika mineralnego z tofu jest porównywalne z wchłanianiem z mleka krowiego. Tofu dostarcza również około 1 mg dobrze przyswojonego żelaza na porcję i jest źródłem kwasu alfa-linolenowego, podstawowego kwasu tłuszczowego omega-3. Niektóre marki tofu są wzbogacane również witaminą B12 i witaminą D.

Tofu  a ryzyko nowotworów

Porcja tradycyjnych produktów sojowych, takich jak tofu lub mleko sojowe, dostarcza około 25 mg izoflawonów.  U kobiet po menopauzie izoflawony mogą zmniejszać uderzenia gorąca, a być może także zapobiegać zmarszczkom skóry. Nie oferują jednak takich samych korzyści dla zdrowia kości, jak estrogen. Izoflawony mogą również chronić przed rakiem piersi, podczas gdy uważa się, że estrogen może go promować. W Chinach i Japonii, gdzie spożycie soi jest najwyższe na świecie, kobiety są mniej narażone na rozwój raka piersi. Ponadto u kobiet z tym nowotworem, zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak iw Chinach, osoby regularnie spożywające soję, rzadziej mają nawrót choroby i umierają z jej powodu. Badania epidemiologiczne wykazują korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia soi również u mężczyzn, ponieważ mężczyźni azjatyccy, z wyższym spożyciem produktów sojowych, są tylko o połowę mniej narażeni na rozwój raka prostaty niż mężczyźni, którzy rzadko jedzą te produkty.

Jak tofu wpływa na nasze serce?

Produkty sojowe wydają się również oferować kompleksowy pakiet zdrowotny dla serca. Wykazano, że białko z produktów sojowych bezpośrednio obniża poziom cholesterolu LDL, czyli tak zwanego "złego cholesterolu". Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła oświadczenie zdrowotne dotyczące produktów sojowych w oparciu właśnie o ich właściwości hipocholesterolemiczne (obniżające cholesterol). Co więcej zastąpienie białek zwierzęcych, tofu i innymi produktami sojowymi w diecie, obniża spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu ogółem. Wszystkie te korzyści mogą się przyczynić do zapewnienia ochrony przed czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego.

Jak przygotowywać tofu?

Zaletą tofu jest to, że jest wszechstronne, z powodu dwóch charakterystycznych cech. Po pierwsze, jego smak jest stosunkowo mdły i nie konkuruje z innymi. Tofu jest również porowate, co pozwala na wchłanianie smaków i zapachów. To dzięki tym cechom tofu występuje w potrawach tak różnorodnych jak pikantne tajskie curry, frytki warzywne, czy ciasto czekoladowe. Jeżeli chcesz zamarynować tofu przed przygotowaniem, zawsze je wyciśnij. Prasowanie zmniejsza zawartość wody w tofu, czyni je bardziej jędrnym i zwiększa jego zdolność do wchłaniania marynat. Możesz wykorzystać do tego stos książek lub ciężki garnek. Aby wycisnąć tofu, zawiń je w czystą ściereczkę i umieść na talerzu. Przykryj drugim odwróconym talerzem i ułóż na górze kilka książek lub czajnik z wodą. Zostaw tofu na 15 do 30 minut. Zamrażanie tofu to kolejna popularna technika przygotowania. Tworzy gąbczastą teksturę, która bardzo dobrze nadaje się do marynat. Po prostu włóż nieotwartą kostkę tofu do zamrażarki na noc. Rano wystarczy je rozmrozić i wycisnąć z niego wodę przed użyciem w przepisie. Pamiętaj, że silken tofu nie można wyciskać i zawsze powinno się go używać w oryginalnej postaci. Tofu wspaniale smakuje jako dodatek do smażonych potraw z imbirem, olejem sezamowym i pastą z tamaryndowca. Może być ono jednak używane zarówno do dań wytrawnych, jak i sosów, koktajli i deserów.
Źródło: todaysdietitian.com